torsdag 25 september 2014

Har jag bytt parti?

För er som uppmärksammat att jag har fått röster för SD i kommunvalet och som undrar om jag har bytt parti, vill jag klargöra att så inte är fallet, att jag fortfarande sedan jag lämnade MP 2012 inte tillhör något parti och således heller inte är medlem i SD.

Jag kan se följande möjliga förklaring, nämligen att det finns några kristinehamnare som inte känner att de kan rösta vare sig på Alliansen eller det RödGröna blocket, dvs S/V/MP, men som fortfarande vill se mig i Kommunfullmäktige eller i Kristinehamnspolitiken. Genom att sätta mig på SD:s lista kanske man har bedömt att jag har viss chans att komma in i KF utan att slukas in i något av blockan, alternativt "proteströstat" på SD och samtidigt fortfarande vill se mig i politiken.

En tredje teori är att man faktiskt vill rösta på SD men även på mig och därför satt mig på SD:s valsedel. Men kanske vill man inte rösta på SD av den anledning alla förknippar med vad SD i huvudsak står för? Jag kan konstatera att jag fått alla mina röster i Sandfallet / Stenstaliden.

Möjligen finns det någon som satt mig på SD:s valsedel som läser det här och som kan se om min teori stämmer. Isåfall så får jag tacka för förtroendet!

måndag 1 september 2014

Yrkande om återremiss av ärendet Detaljplan kv Björktrasten, KSAU 26 aug 2014

Översvämmad trädgård mitt emot nuvarande Jakobsbergsskolan. Tyvärr kunde jag av för mig okänt skäl inte lägga in en bild på Jakobsbergsskolans skolgård.


Gamla badhuset vid Varnan.

I NKP stod det förra veckan angående översvämningen av Jakobsbergsskolans skolgård, att Alliansen på senaste KSAU lade ner sin röst i ärendet Antagande av detaljplan för kvarteret Björktrasten.

Det stämmer förvisso. Dock stod det i tidningen inte ett ord om att jag yrkade återremiss av ärendet. Konsten att återge korrekta referat från ett möte är att ge relevant information. Eftersom NKP oftast inte har någon egen journalist på plats vid KSAU- mötena, blir informationen i tidningen andrahandsinformation. Vem som gav tidningen information denna gång; om det var ordf Bjarne Olsson (S) eller någon annan, vet jag ej. Så här lyder mitt yrkande:

KSAU 2014-08-26

Yrkande om återremiss av ärende 6, Antagande av detaljplan för kvarteret Björktrasten

-
I planen tas inte hänsyn till de rekommendationer som KS tagit del av från Brandskyddslaget gällande nybyggnation i närheten av transporter av farligt gods på järnväg, när man planerar parkeringsplats på det som enligt B bör vara en trädbevuxen skyddszon.
-
I planen beaktas inte de rekommendationer länsstyrelsen givit gällande beaktande av kulturmiljön i området och som likaledes tillställts KS.
-
Planen upprättades före de översvämningar av Varnan som inträffade i slutet av augusti, där också fastigheten Björktrasten drabbades. Därmed bör en omprövning ske av huruvida de utredningar som hittills gjorts gällande risk för skred, sättningar etc i tillräcklig utsträckning hänsyn tagits till de sannolika effekter ett med tätare intervaller återkommande s k 100-årsregn kan komma att förorsaka.
-
Planen kan komma att möjliggöra ett oacceptabelt ingrepp i den befintliga kulturmiljön genom den maximala hushöjd som tillåts m m.

Med hänvisning till ovanstående yrkar jag

att ett nytt förslag till detaljplan tillställs KSAU efter det att omarbetningen av PLHU, vilken inkluderar bl a grönstrukturplan, färdigställts och efter det att kulturresursplanen omarbetats / färdigställts, eftersom dessa planer skall ligga till grund för upprättandet av detaljplaner i Kristinehamns kommun. Vad gäller Grönstrukturplanen är upprättandet av en sådan också ett av delmålen i det av riksdagen antagna mijlömålet God bebyggd miljö. Även inkludering av kulturvärden ingår i preciseringen av måluppfyllelsen för miljömålet God bebyggd miljö, vilket definieras som följer:

 Det kulturella, historiska och arkitektoniska arvet i form av värdefulla byggnader och bebyggelsemiljöer samt platser och landskap bevaras, används och utvecklas.

När det gäller kvarteret Björktrasten inordnas nuvarande Jakobsbergsskolan i kategori 2, ”värdefulla byggnader” i såväl kommunens inventering av Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer, vilken ingår som del i kommunens Kulturresursprogram, som i kommunens översiktsplan-

I åtgärdsprogrammet står om dessa byggnader följande: ”Någon förvanskning av exteriören får alltså inte ske genom arbeten på själva byggnaderna.” samt ”Anpassning av omgivande nybebyggelse bör sina huvuddrag bestämmas i detaljplan eller i områdesbestämmelser.
------
Den aktuella tomten gränsar till såväl ett vatten- och skredriskområde som till en transportjärnväg för farligt gods,samt ligger i ett ur kulturmiljösynpunkt värdefullt och känsligt område.

Till dessa faktorer bör större hänsyn tas än vad som görs i föreliggande förslag till detaljplan.

Elisabeth Holmstrand Gustafsson, ledamot i KSAU