torsdag 23 augusti 2012

IT-säkerhet

Idag har jag suttit i möte med Anders Åström, säkerhetssamordnare, med anledning av vissa saker som inträffat som gäller IT och med anledning av att jag var på femdagarskursen i regional samverkan (arr Länsstyrelsen i Värmlands län) i april och maj och den information jag fick där. Vi har nu beslutat om ett nytt möte. Har f ö gått igenom mail m m.

Rivning av skolan i Kärr samt skredrisk utmed Göta Älv

Detta är väl de största rubrikerna inför uppdateringen av denna blogg. Sedan sist har jag försökt få hjälp att komma tillrätta med buggar el dyl i datorn och trodde att det var åtgärdat, men upptäckte att felen, som innebär svårigheter med att skriva vissa tecken, kvarstår. Jag får därmed skriva detta inlägg från läsplattan, vilket tar längre tid.

Förutom planeringsmöte med Kenneth Henningsson inför nästa möte med Trygghets- och Folkhälsorådet är gårdagens KSAU och dagens möte i Lidköping med Kommuner i Samverkan om Vänerns Vattenreglering det viktigaste som har hänt sedan sist.

På KSAU tog vi bl a beslut om att sälja Folkets Hus samt att riva Kärrs skola. Mot det sistnämnda reserverade Adam Slottner (c) och jag oss, eftersom vi i första hand ville sälja byggnaden. Dessutom fanns inte frågan på dagordningen, utan kom på själva mötet genom en muntlig dragning av Jan Wetterstrand. Själva handlingen kom i min mailbox 11.39, åtta minuter innan beslut togs kl 11.47.

Så till dagens begivenhet, mötet i Lidköping: Eftersom timmen är sen och åskan mullrar oroväckande, nöjer jag mig med att kopiera in mina anteckningar.

"Risk för skred vid Göta älv: Hög skredrisk i bebyggda områden i Lilla Edet och även i någon mån i Trollhättan, i industriområden i Lilla Edet, Ale och Kungälv. Övriga områden är Göteborg och Vänersborg. Flödet, inte nederbördsmängden, viktigt för skredrisk m m. Maxflödet är ändrat från 1050 till 1300 - 1500. Genom klimatpåverkan kommer stabiliteten att försämras med 10 - 15 %. Kostnader för stabilitetsförbättrande åtgärder idag, vid 1030, uppgår till ca 4,5 miljarder kr, med ökat flöde till 1500 ca 5,5 miljarder. Ansvarsfrågan: Idag är det markägaren som har ansvaret enigt lagen. Kanske behövs en lagändring."

måndag 13 augusti 2012

Replik till Torbjörn Peter Zadik

Den 8 augusti skickade jag nedanstående insändare till NKP. Insändaren har till dags dato inte blivit införd.

"NKP 2012-07-11 skriver du, Torbjörn Zadik i 'Folkomrösta om cannabis' att du vill utveckla cannabis medicinska fördelar som medicin mot MS, ADHD och cancer. Sådan forskning bedrivs redan.



Du vill också kunna köpa din cannabis lagligt från hela världen. Det är dock skillnad mellan att medicinera på egen hand och att få medicin på recept.


I vin, sprit och öl finns en aktiv sinnesförändrande substans: etanol. I cannabis är den huvudsakliga sinnesförändrande substansen THC. Sammanlagt finns det ca 60 psykoaktiva cannabinoider och bl a sammansättningen av de olika ämnena avgör hur påverkan blir. Cannabis kan t ex utlösa schizofreniliknande tillstånd.

Det är inte självklart rätt att kalla cannabis för en 'lätt drog'. Kanske är det istället en av de 'tyngsta', då personer med cannabismissbruk ofta är svårbehandlade. Cannabis hämmar också  en rad hormoner, bl a tillväxthormon. Även om dödsfall är sällsynta när det gäller cannabis jämfört med t ex heroinär cannabis inte harmlöst.

Att röka cannabis tillhör knappast heller vårt tidiga kulturarv. Däremot har man använt bl a hampafröextrakt i s k maltoscannabis mot olika fysiska sjukdomstillstånd. Fröerna innehåller dock inga psykotropa substanser.

Egypten tog initiativ till att reglera även cannabis i den andra opiumkonventionen 1925. Platserna i egyptiska mentalsjukhus upptogs då till stor del av cannabismissbrukare.

Cannabis är en del av vår jord, skriver du. Visst, det är opium också. Opium används till smärtstillande medel som kodein och morfin, medan rökning av opium är förbjudet.

Om ett land tillåter odling av cannabisväxt för produktion av cannabis eller -harts gäller samma kontrollsystem som för opiumvallmo. Vi vet hur svårt det är att upprätthålla det kontrollsystemet.

I Nederländerna är såväl odling som konsumtion via coffeeshops tillåtet och cannabis med högst THC-halt vi har i Sverige, har förädlats fram där. FN:s allmänna narkotikakonvention är inte tillämplig på odling av cannabisväxt uteslutande för industriella (fiber och frö) eller hortikulturella ändamål, men vi har genom ratificering av denna förbundit oss att vidta erforderliga åtgärder för att förhindra missbruk av och olaglig handel med blad från cannabisväxten.

Du skriver att vi genom en legalisering av cannabis kan minska opiat- och heroinberoende i Kristinehamn samt minska alkoholrelaterade brott. Hur leder du detta i bevis?

Till 1988 var det i Sverige tillåtet att inneha cannabis för eget bruk. En skärpning av lagen innebar en strängare syn på innehav men ytterst få, om någon, har satts i fängelse för detta och det är tveksamt om alkoholbruket ökade i och med lagändringen.

Du har rätt i att alkohol också är en drog. Trots att den är legaliserad ställer den dock till stora problem i samhället. Istället för att legalisera ytterligare en sinnesförändrande drog, som i synnerhet kan skada unga, bör vi arbeta för att självmedicineringen och behovet av droger minskar!

Elisabeth Holmstrand Gustafsson
Ordförande i Trygghets- och Folkhälsorådet

måndag 6 augusti 2012

Lugnt på Uroxen

I fredags var jag på Uroxen för ett möte med en kommuinvånare samt för att kolla post och hämta en pärm för att kunna jobba lite hemifrån. Det var verkligen glest med folk i kommunledningsförvaltningen och var och varannan har semester och återkommer den 13 augusti.

Samtidigt tog jag kortet på daggkåporna, vilket föranledde mig att byta profilbild på den här bloggen.

Jag har alltid tyckt om daggkåpan och vid en sökning på SLU:s artdatabas rödlista 2010 (den senaste), visade det sig att fem arter av daggkåpa är nära hotade och två starkt hotade. Trevligt, då, att vi har en sådan växt planterad utanför vårt kommunhus!

Daggkåpans droppar speglar dessutom en stor del av det omgivande landskapet. - En bra symbolisk växt för hur det ska fungera i huset Uroxen, tycker jag!