måndag 13 augusti 2012

Replik till Torbjörn Peter Zadik

Den 8 augusti skickade jag nedanstående insändare till NKP. Insändaren har till dags dato inte blivit införd.

"NKP 2012-07-11 skriver du, Torbjörn Zadik i 'Folkomrösta om cannabis' att du vill utveckla cannabis medicinska fördelar som medicin mot MS, ADHD och cancer. Sådan forskning bedrivs redan.



Du vill också kunna köpa din cannabis lagligt från hela världen. Det är dock skillnad mellan att medicinera på egen hand och att få medicin på recept.


I vin, sprit och öl finns en aktiv sinnesförändrande substans: etanol. I cannabis är den huvudsakliga sinnesförändrande substansen THC. Sammanlagt finns det ca 60 psykoaktiva cannabinoider och bl a sammansättningen av de olika ämnena avgör hur påverkan blir. Cannabis kan t ex utlösa schizofreniliknande tillstånd.

Det är inte självklart rätt att kalla cannabis för en 'lätt drog'. Kanske är det istället en av de 'tyngsta', då personer med cannabismissbruk ofta är svårbehandlade. Cannabis hämmar också  en rad hormoner, bl a tillväxthormon. Även om dödsfall är sällsynta när det gäller cannabis jämfört med t ex heroinär cannabis inte harmlöst.

Att röka cannabis tillhör knappast heller vårt tidiga kulturarv. Däremot har man använt bl a hampafröextrakt i s k maltoscannabis mot olika fysiska sjukdomstillstånd. Fröerna innehåller dock inga psykotropa substanser.

Egypten tog initiativ till att reglera även cannabis i den andra opiumkonventionen 1925. Platserna i egyptiska mentalsjukhus upptogs då till stor del av cannabismissbrukare.

Cannabis är en del av vår jord, skriver du. Visst, det är opium också. Opium används till smärtstillande medel som kodein och morfin, medan rökning av opium är förbjudet.

Om ett land tillåter odling av cannabisväxt för produktion av cannabis eller -harts gäller samma kontrollsystem som för opiumvallmo. Vi vet hur svårt det är att upprätthålla det kontrollsystemet.

I Nederländerna är såväl odling som konsumtion via coffeeshops tillåtet och cannabis med högst THC-halt vi har i Sverige, har förädlats fram där. FN:s allmänna narkotikakonvention är inte tillämplig på odling av cannabisväxt uteslutande för industriella (fiber och frö) eller hortikulturella ändamål, men vi har genom ratificering av denna förbundit oss att vidta erforderliga åtgärder för att förhindra missbruk av och olaglig handel med blad från cannabisväxten.

Du skriver att vi genom en legalisering av cannabis kan minska opiat- och heroinberoende i Kristinehamn samt minska alkoholrelaterade brott. Hur leder du detta i bevis?

Till 1988 var det i Sverige tillåtet att inneha cannabis för eget bruk. En skärpning av lagen innebar en strängare syn på innehav men ytterst få, om någon, har satts i fängelse för detta och det är tveksamt om alkoholbruket ökade i och med lagändringen.

Du har rätt i att alkohol också är en drog. Trots att den är legaliserad ställer den dock till stora problem i samhället. Istället för att legalisera ytterligare en sinnesförändrande drog, som i synnerhet kan skada unga, bör vi arbeta för att självmedicineringen och behovet av droger minskar!

Elisabeth Holmstrand Gustafsson
Ordförande i Trygghets- och Folkhälsorådet

7 kommentarer:

Alex sa...

Jag skulle vilja veta vart du hittar dina fakta. Eftersom du indirekt i texten menar på att Thc är en så farlig aktiv substans. Kommentera det gärna, så läser jag det och ger dig ett svar på tal. Så kan vi ha en debatt med lite källkritik.

Elisabeth Holmstrand Gustafsson sa...

Hej, Alex! Var det du som skrev i NKP en gång i det här ämnet?

Mina källor är många. De senaste från en konferens om Cannabis arrangerad av Folkhälsoinstitutet, som jag deltog i för ca 1 år sedan.

Uppgifterna är vetenskapligt prövade och det är i huvudsak läkare och sjuksköterskor som presenterat uppgifterna.

Storytelling sa...

Cannabis har både för och nackdelar som allt annat inget att skjuta under mattan med. Dock äger jag Forex bank för tillfället och kan meddela att pengar ej längre har något värde. Utan Religion Nyfikenhet drivkraft det är vad som spelar roll. Visst denna planta kan döma dig till både himmel och helvete utan att någon säger vart de är bättre ;) Låt ungarna leka ;) De är inga barn ändå :P Gudar Man Far Son, Tom Män klarar av utmaningar. Lite action har aldrig skadat någon :P So puff puff pass and let it burn until the fire blaze with a new sign to follow ;) As Gods is always near ;) I Can create money ? So whats next ? :P

Mary Jane sa...

Förlegen artikel men som Alex skrev så är jag väldigt nyfiken på dina källor.
Du nämner att dödsfall med cannabis är sällsynta, skulle bli förvånad om du lyckas länka något trovärdigt där cannabis är den direkta dödsorsaken.

Med legalisering och regler tror jag man kan komma långt med tex folkhälsan.
Sverige tycks inte tycka att alkohol är så farligt då varenda högtid i vårat land handlar om alkohol, att man ofta ska ha alkohol som en gemensam nämnare när man ses. Hur reklamer och program indirekt uppmanar till alkoholkonsumtion.
Senast i år sa barack Obama att cannabis inte är farligare än alkohol.
Är det han eller du som ljuger?
Med tanke på att Sverige har handen så långt upp i USAs ..... Så följer vi säkert snart efter också.

Anonym sa...

Snälla länka ett utav de 'sällsynta' dödsfallen kopplade till cannabis. Du lämnar fortfarande heller inte en enda källa som Alex ber om. Du, har en foliehatt på dig som kommer stanna, tyvärr.

Mr anonymus sa...

Dödsfall med cannabis som direkt orsak? Kan du hänvisa källor på dessa dödsfall?

Elisabeth Holmstrand Gustafsson sa...

http://guardianlv.com/2014/02/death-caused-by-marijuana-overdose/