måndag 25 februari 2013

Senaste KSAU: Kvinnligt nätverk och placering av Teknik- och Innovationscentrum

Jag ska försöka åstadkomma en mer omfattande redogörelse för vad som hänt "sen sist", men lägger så länge in en röstförklaring eller motivering till avslagsyrkande beträffade ärendet om 150 000 kr till ett kvinnligt nätverk vid senaste KSAU.

Nedanför denna motivering lägger jag in en skrivelse som jag skickade ut till alla i KSAU inför senaste mötet rörande ärendet placering av Teknik- och Innovationscenter.

Ärende 15: Kvinnligt nätverk:

Motivering till avslagsyrkande, ärende 15, KSAU 19 februari 2013:

I Kristinehamns kommuns mål nr 6, står det att kommunen ska arbeta för jämställdhet och mångfald för att ge alla invånare likvärdiga livsvillkor.

I kvalitetetsindikator nr 1, som hör till målet, står att den upplevda känslan av trygghet ska öka för kvinnor och män fram till och med år 2014. För att uppnå detta mål, kan pengar inte bara satsas på våldsoffer, vilka kan vara av båda kön, utan bör också satsas på våldsförövare, vilka likaledes kan vara av båda kön, även om i båda fallen olika former av våld i olika grad drabbar liksom förövas av båda kön i varierande utsträckning, bl a beroende på våldets art.

I den mån våldet eller förtrycket kan betecknas som strukturellt, finns inte desto mindre skäl att satsa pengar på rehabilitering av den som står för våldet eller förtrycket och hjälp till självinsikt.

Jag kan konstatera att de medel som fördelats till ändamål som kan sägas ligga inom målområde nr 6, inkl de medel KSAU beslutat anslå vid sammanträdet den 19 februari, inte fördelats för att kvalitetsindikator nr 1 skall uppfyllas till år 2014.

Ett exempel på detta är att vi i kommunen beslutat stödja Brottsofferjouren med ganska mycket pengar för att trygga dess verksamhet långsiktigt. Tidigare har verksamheten stötts med hjälp av medel från Socialförvaltningen. Eftersom deras verksamhet ligger i linje med vad som stadgas i Socialtjänstlagen, är det nödvändigt att så göra, men det får inte sluka pengar från annat trygghetsskapande arbete. BOJ arbetar trots allt bara med brottsoffren. BOJ i Kristinehamn är idag dessutom en helt kvinnodominerad organisation, vilket väl inte kan anses vara riktigt jämställt.

Att anslå pengar till Kvinnligt nätverksarbete i Kristinehamn i syfte att synliggöra och stärka kvinnor och kvinnors ställning / deltagande inom olika områden och att arrangera aktiviteter som skall stötta / verka främjande för de kvinnliga nätverk som redan finns; ett led i att uppfylla kvalitetsindikator nr 2 och 3, dvs att öka kvinnors och mäns upplevelse av möjlighet till inflytande på beslut inom kommunen samt att tillvarata både kvinnors och mäns erfarenhet och därigenom få en jämnare könsfördelning i den kommunala beslutsprocessen, är i och för sig lovvärt och kommer förhoppningsvis att stärka kvinnors inflytande.

Dock kan konstateras att kommunen inte satsat några pengar alls till Krismottagning för män; en verksamhet som hjälper män i kris p g a t ex en livskris, umgänge med barn eller problem med aggression eller våld m m genom att bl a tillämpa en metod kallad ATV, Alternativ Till Våld. Även kvinnor i  parrelation har tagits emot på Krismottagning för män. Krismottagningen har också en manlig och en kvinnlig samtalspartner och man planerar att starta gruppverksamhet.

Kristinehamn fick för några år sedan kritik från Länsstyrelsen för att inte ha denna form av verksamhet, varefter Krismottagningen startade sin verksamhet med hjälp av tillskjutna medel från Länsstyrelsen, men när dessa medel är slut, är det tänkt att Kristinehamns kommun skall ta över kostnaderna. Detta har dock inte skett och verksamheten hänger idag på en skör tråd. Endast Trygghets- och Folkhälsorådet har tagit beslut om att sponsra verksamheten med 20 000 kr 2012 och 20 000 kr 2013. Detta råd har en total budget om 100 000 kr / år.

Det finns redan ett antal kvinnliga nätverk, Socialförvaltningen prioriterar i enlighet med Socialtjänstlagen barn, ungdomar och kvinnor och vi har satsat pengar på en Demokratisamordnare.

Att satsa ytterligare 150 000 kronor på ett kvinnligt nätverk samtidigt som inga pengar från kommunen satsas på män i kris, ser inte jag som försvarbart. En satsning på män med bl a vålds- eller aggressionsproblematik kan göra stor skillnad för t ex våld i nära relationer eller utomhusvåld. Det står också i kommunens övergripande mål att Kristinehamns skall vara en trygg och säker kommun.

Elisabeth Holmstrand Gustafsson
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Ärende 3, placering av Teknik- och Innovationscenter:
KSAU 2013-02-19, ärende 3. Placering av Kristinehamns Teknik- och innovationscenter
I Dan Thörewiks och Anders Dahléns tjänsteskrivelse ”Placering av Kristinehamns Teknik- och Innovationscenter”, daterad 2013-01-30, skriver man att en översiktsplan är vägledande och inte bindande. Man skriver även angående planläget i berörda kvarter att i kommunens översiktsplan från 2006 (antar att man menar 2004?) anges kvarteret Björktrasten som ”skolområde”. Sedan berörs inte Översiktsplanen mer.
Dock räknas i ÖP 2004 Björktrasten (Jakobsbergsskolan) in bland kulturhistoriskt värdefulla byggnader, byggnader kategori II. Detta nämns inte i tjänsteskrivelsen. Inte heller nämns att det i ÖP kap. 14. Miljöpolicy under punkt 3, ”Planera för en bättre miljö”, står att historiska, kulturella och estetiska värden som bidrar till en god livsmiljö skall värnas. Inte heller att det under punkt 5. under rubriken ”Fem punkter för Kristinehamns kommun” står att kommunen har antagit flera planer och dokument som är värdefulla i miljöarbetet, bl a Kulturresursprogrammet.
Nämnda Kulturresursprogram antogs av Kommunfullmäktige den 30 januari 1992. I protokollets § 6 står följande: ”Kommunfullmäktiges antagande av programmet innebär ej slutligt ställningstagande till behovet av skydd etc beträffande byggnader hänförliga till kategori II och angivna helhetsmiljöer. I dessa fall skall programmet fungera som kunskapskälla och rekommendation varvid dock ställning tas i samband med antagande av detaljplan eller områdesbestämmelser.”
”[…] skall programmet fungera som kunskapskälla och rekommendation”, alltså. Ändå nämns detta inte med ett ord i tjänsteskrivelsen eller att det står nämnt i Översiktsplanen. Har man i SWECO varit medvetna om detta?
Kulturresursprogrammet består av två delar: ”Sevärt, värt att vårda” samt ”Bevara oss väl”.
I KF:s beslut från den 30 jan 1992 står: ”Kommunfullmäktige antar kulturresursprogrammet som ett av flera underlag för den fysiska planeringen, […].”
Detta är alltså KF-beslut, som gäller än idag. Hur kommer kulturresursprogrammet att hanteras som underlag i den fortsatta planeringen?
SWECO
Sweco nämner inte Jakobsbergsskolans befintliga byggnad i sin platsanalys vad gäller byggnader – stadsstruktur. Däremot nämner SWECO i sin SWOT-analys att Jakobsbergsskolan och järnvägen begränsar expansionen mot norr. Dock nämns ÖP 2004 bland SWECOS frågeställningar: ”Hur ser kommunens vision ut för de aktuella områdena”?
Frågeställningarna har redovisats för oss politiker. De eventuella svaren på frågeställningarna har dock inte redovisats, vilket är en svaghet. Har frågorna ens diskuterats?
Frågeställningarna är:
  • Hur ser kommunens vision ut för de aktuella områdena?
ÖPL 2004
  • Vilka miljöaspekter kan komma att påverka projektet?
Buller, dagvatten, gashantering m m
  • Vilka konsekvenser kan detaljplaneändringen få?
Ny prövning av strandskyddet m m
  • Vilka verksamheter riskerar att bli ”satelliter” och vad får det för konsekvenser? Fordons- och transportprogrammet (verkstäder, körplan, truckhall)
Svetsteknik (Industritekniska programmet)
  • Vad krävs för att uppfylla visionen Teknik- och Innovationscenter?
Innehåll
Placering
  • Två förhållningssätt, hur kan de mötas?
att skapa en sammanhållen gymnasieskola där lokaler och resurser samnyttjas
att skapa ett kunskapscenter med en stark koppling till näringslivet
Allra sist i SWECOs analys kommer dock i ”Sammanfattning” två intressanta frågeställningar i punkten
  • Utveckling av resp kvarter
Vilka kvaliteter bör utvecklas i Kv Björktrasten?
Vilka kvaliteter bör utvecklas i KV Tellus / Venus?
Inget av ovanstående har fått någon genomgripande behandling, vilket hade behövts för en fullgod grund för ställningstagande.
Elisabeth Holmstrand Gustafsson

Inga kommentarer: