Idag på lördagmorgonen har jag skickat ett mail till ett antal tjänstemän inkl IT-, kommun- och informationschefen samt till Bjarne Olsson med följande lydelse (obs att den blogg jag syftar på är min äldsta, dvs "Kristinehamnsbloggen", länk t h):
"Hej!
Läste ni artikeln i Dagens Samhälle nr 5, 2013 "Västerås halverar utsläppen från IT"?
Det är en intressant artikel, som jag tycker att ni ska läsa, om ni inte gjort det. Ur artikeln: "Datorer och annan IT-utrustning står för 30 procent av elen på ett kontor, visar siffror från TCO Development, som arbetar med grön IT. Globalt står IT för 2 procent av den globala koldioxidbelastningen, lika mycket som flygindustrin."
Detta är inget nytt för mig. För fem - sex år sedan lät jag miljöcertifiera min blogg, men jag har i sanningens namn inte betalat in på några år, så just nu är det bara en logga på bloggen som vittnar om mina intentioner och påminner om att det går att miljöcertifiera både hemsidor och blog. Dock var jag i gott sällskap av ca 14 000 hemsidesansvariga globalt sett, av vilka ett var Harvard University.
"I Västerås är IT en del av kommunens strategi att sänka utsläppen av växthusgaser med 60 procent till 2020. Avtalet med Logica innebär att utsläppen från IT minskar från 24 ton koldioxid per år till 12 ton, räknat på svensk elmix. [...] Men Västerås hör till en exklusiv skara som tar tag i IT-utsläppen. Bara 20 procent av kommunerna har strategier för grön IT, visar tidningen Miljöaktuellts granskningar."
Vilken strategi har vi i Kristinehamn på detta område? Har vi någon alls? Om inte, tycker jag att det är hög tid att vi arbetar fram en. Om vi skall upphandla tjänster inom IT, bör miljöperspektivet vara med.
Energibesparingsåtgärder i hyrda lokaler.
Innan Anna Norberg slutade, hade hon en föredragning för oss i KS. Jag ställde då en fråga om energibesparing i Uroxen. Dock förstod jag det som att vi inte har någon strategi för annat än våra egna byggnader samt att elen ingår i hyran för Uroxen. Stämmer det?
Om jag minns rätt, så skall avtalet om Uroxen omförhandlas i år vid halvårsskiftet. Stämmer det? Vore det isåfall inte bra att kunna förhandla sig till en hyra där inte elförbrukningen ingår och sedan försöka sätta in en drive att minska elförbrukningen? Isåfall ett bra sätt att både spara på miljön och kommunens ekonomi.
Jag kommer att väcka den här frågan igen vid ett kommande KSAU, men det vore bra om jag kunde få någon reaktion från er också och gärna så snart som möjligt.
Länk till info om Gröna hemsidor http://www.fatcow.com/green/
"I pengar sparar Västerås knappt tio procent på att outsourca IT-driften. Den stora vinsten gör man när utsläppen av koldioxid halveras till 12 ton per år.""
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar