fredag 17 december 2010

Varglyan och Ungdomsforum

Varglyan heter det rum där den grupp som kallas planeringsgruppen har sina möten. Kanske kan det kallas för tjänstemännens högkvarter, dit politikerna är inbjudna?

Idag hade vi ett möte kl 9 - 12.

Några av de 16 - 17 ärenden som behandlades var information om att detaljplanen för Presteruds Camping nu har vunnit laga kraft. Ett annat om att Frisbeegolfen måste bort senast den 13 maj. Ett tredje om att en CBI-utredning av stommen i gamla badhuset beställts.

Ytterligare en fråga som behandlades var eventuellt inköp av stationshuset och -området, vilket skulle underlätta för oss att förbättra parkeringsmöjligheterna, att hyresavtalet med HSB för Christinateatern går ut 2011 och att Öivind Åsberg och de teateraktiva vill bygga ut och om. Om inget görs höjer HSB i vilket fall hyran.

Anders Dahlén meddelade också att vi får 6 milj kr om vi utökar hamnen.

Jag tog upp frågan om bättre och jämställd snöröjning och fick veta att varje "utryckning" kostar 300 t kr. Vi har också många firmor som röjer och skall man åstadkomma en koordinering, så måste det ske mellan fastighetsägare och gatukontoret.

På eftermiddagen var vi kommunalråd bjudna till Ungdomsforum, som just flyttat in i Nedre Station (bilden), där de disponerar övervåningen, medan PRO huserar på nedre våningen. Tidigare höll Ungdomsforum till på tredje våningen i den ej tillgänglighetsanpassade Wahlundsgården, som just nu utreds som presumtivt föreningshus.

Inte heller Nedre Station är dock tillgänglighetsanpassad, men något mer, då Ungdomsforum, om så skulle behövas, får använda PRO:s lokaler på nedre botten.





Denna vackra tapet klär ett rum med soffor, där de som vill kan sitta ned en stund. Medlemmarna i Ungdomsforum har själva valt tapeter och färg på den gamla pärlsponten i detta vackra hus från 1862.

Fick också veta att Kristinehamn tillsammans med Umeå, Jönköping och Lund (de andra tre är universitetsorter) utgör referensgrupp för implementering av EU:s ungdomspolitik.

Vi fick även bl a veta att VASK (står för Valborg / Skollov) ordnar arrangemang under högriskhelger, att det i ca 1/3 av Sveriges kommuner finns någon form av ungdomsråd och att "Demokrati är i centrum, vad vi än gör".

Högt på agendan står utlandsresor som volontär till ett EU-land. Man har även jobbat med Ung Vision, ett forum för att titta på ungdomsarbetslösheten och man har försökt skapa en relation till olika förvaltningar och har genom det lokala tillväxtprogrammet (LTP)haft åsikter om många frågor inkl äldrevård.


Åsa Askeskär, ungdomssamordnare, och Hanna Frisell, ordförande i Ungdomsforum.

Tre frågor ställdes till oss: Vår vision på ungdomsrådet, framtida samarbete med ungdomsforum och frågor till ungdomsforum. Jag ställde några frågor och meddelade att vi har som mål att utöka remissförfarandet i kommunen, där Ungdomsforum kommer att bli en remissinstans. Kanske kan det komma att handla om ca 2 remisser per år.

torsdag 16 december 2010

Föreningsliv, Gocartracets vara eller icke vara m m

Började dagen med kommunalrådsträff, där vi gick igenom våra närliggande uppdrag och delvis hann med dagordningens sju punkter innan det var dags att gå till presskonferens.

Där redogjorde vi för våra planer för åtgärder som kommer att rymmas inom budgeten för 2011, såsom utbildningsdag i jämställdhet, upprättande av inköpskriterier, förbättra formerna för medborgardialog m m.

Därefter möte med Mikael Lundberg på fritidsförvaltningen, som tillsammans med Jan-Åke Hiller och Kenneth Henningsson redogjorde för föreningslivet i Kristinehamn och på planerna på en föreningsdag i Arenan den 5 maj.

Nu skall jag ta reda på vilka i vårt parti som anmält intresse av att sitta i Stadsmiljökommittén, eftersom vi saknar en ersättare och denna person skall väljas på fullmäktigemötet ikväll, där också min motion om en utvärdering av stadsracet kommer upp.

Vi har enats om en kompromiss - att nytt beslut inte tas i fullmäktige, men att innan ett nytt arrangemang anordnas, en utvärdering görs och att ärendet avgörs i KS. Detta eftersom det inte bara handlar om markupplåtelse. Sist, för 5 år sedan, togs ärendet endast i tekniska nämnden.

Dock handlar det såväl om ekonomi som om störningar för boende och näringsliv, så jag nöjer mig med denna kompromiss.

Ska innan jag går till kansliet läsa igenom mina olästa mail, och svara på dem.

onsdag 15 december 2010

Luciafirande, jämställd snöröjning m m

Tomten bjuder på glögg och pepparkakor vid en station under tipspromenaden i den isande kalla och gnistrande vinternatten i Visnums kil.
Efter fint framträdande med många sånger, i flera fall flerstämmigt, av eleverna i Kärrs och Bäckhammars skolor, tågar luciatåget ut.
Efteråt hälsar några pojkar alla som går ut God jul från läktaren.

I måndags var jag inbjuden till Visnums Kils kyrka för att titta på Kärrs skola, som stod för luciafirandet. Barnen sjöng mycket fint! Efteråt var det kaffe med dopp på Kärrs skola samt tipspromenad i isande kyla. Tydligen en tradition!

Igår hade vi samtal med handikappkonsulenten Kenneth Henningsson. Vi gick bland annat igenom kommunens handikappolitiska handlingsplan, som nu p g a annan lagstiftning spelat ut sin roll.

Vi enades om att prioriterat just nu är en "jämställd snöröjning"; ett koncept från Karlskoga, som helt enkelt utgår från att barn, kvinnor och personer med handikapp oftast färdas på trottoarer, gång- och cykelbanor, medan det huvudsakligen är män som färdas med bil (förutom bussar)som använder körbanorna.

En annan prioriterad fråga är full tillgänglighetsanpassning av nämndhuset / biblioteket.

Kenneth Henningsson menade också att vi skulle kunna få många turister med olika funktionsnedsättningar till Kristinehamn, om vi planerar rätt, genom att t ex bli Equality-certifierade. Bl a har vi inget handikappanpassat hotell.

Läste och sorterade på kvällen en hel del papper som samlats på kontoret och satte in dem i pärmar. Tog sedan 21.10 bussen (anropsstyrd) hem igen och tog en - 21 grader iskall bil, som jag parkerar i Nybble, de sista kilometrarna hem.

lördag 11 december 2010

Lördag morgon

Sitter i kökssoffan i Värmlands Säby. Det är lördagmorgon och det börjar ljusna. Ute ligger snön djup, frosten och snön täcker trädens grenar och det snöar lätt.

Detta blir en av de få lediga dagarna jag haft sedan jag började. Det vanliga under de här fem veckorna har varit minst 5-dagars, ibland 6-dagarsvecka. Det har varit förhandlingar, interna partimöten och introduktion i uppdraget samt möten i kommunen. Företagsmingel, firande av "25-åringar" och pensionärer inom kommunen samt studiebesök vid Lövåsen för att titta på platsen för en planerad vindkraftspark.

Dessutom utbröt en kraftig förkylning just när jag skulle tillträda. Det har m a o varit både mycket och nytt.

Igår fick jag ett paket från Miljöförbundet Jordens Vänner på posten med skrifter som jag har beställt: "Greenwash - grönmålning av svarta miljösamveten" samt "Rättvisa mål - så når vi dit!"

Jag har bara bläddrat i dem, men båda verkar extremt intressanta. Den första skriften handlar om bl a märkningar, CSR (Corporate Social Responsibility) och uppförandekoder.

Fastnar i skrift nr 2 för rubriken "Det saknade miljömålet": Begränsad miljöpåverkan i andra länder Sverige ska inte genom sin import bidra till skövling av natur eller förgiftning av människor och miljö i andra länder. Svenska banker och finansiella institutioner ska inte bidra till finansiering av miljöskadliga projekt i andra länder. Inriktningen är att miljökvalitetsmål ska nås inom en generation.

Mycken intressant läsning återstår - särskilt som vi (MP, S, V) i vår gemensamma RödGröna plattform och vårt 180-punktsprogram, har klargjort att vi inte bara vill ha ekologisk mat och rättvisemärkta produkter (två bifallna motioner från V, S och MP resp S och MP) i kommunen utan också ställa miljö-, etiska och sociala krav i den kommunala upphandlingen.