onsdag 15 december 2010

Luciafirande, jämställd snöröjning m m

Tomten bjuder på glögg och pepparkakor vid en station under tipspromenaden i den isande kalla och gnistrande vinternatten i Visnums kil.
Efter fint framträdande med många sånger, i flera fall flerstämmigt, av eleverna i Kärrs och Bäckhammars skolor, tågar luciatåget ut.
Efteråt hälsar några pojkar alla som går ut God jul från läktaren.

I måndags var jag inbjuden till Visnums Kils kyrka för att titta på Kärrs skola, som stod för luciafirandet. Barnen sjöng mycket fint! Efteråt var det kaffe med dopp på Kärrs skola samt tipspromenad i isande kyla. Tydligen en tradition!

Igår hade vi samtal med handikappkonsulenten Kenneth Henningsson. Vi gick bland annat igenom kommunens handikappolitiska handlingsplan, som nu p g a annan lagstiftning spelat ut sin roll.

Vi enades om att prioriterat just nu är en "jämställd snöröjning"; ett koncept från Karlskoga, som helt enkelt utgår från att barn, kvinnor och personer med handikapp oftast färdas på trottoarer, gång- och cykelbanor, medan det huvudsakligen är män som färdas med bil (förutom bussar)som använder körbanorna.

En annan prioriterad fråga är full tillgänglighetsanpassning av nämndhuset / biblioteket.

Kenneth Henningsson menade också att vi skulle kunna få många turister med olika funktionsnedsättningar till Kristinehamn, om vi planerar rätt, genom att t ex bli Equality-certifierade. Bl a har vi inget handikappanpassat hotell.

Läste och sorterade på kvällen en hel del papper som samlats på kontoret och satte in dem i pärmar. Tog sedan 21.10 bussen (anropsstyrd) hem igen och tog en - 21 grader iskall bil, som jag parkerar i Nybble, de sista kilometrarna hem.

Inga kommentarer: