lördag 6 oktober 2012

Bengt Olssons monument m m

På Kommunstyrelsemötet i tisdags yrkade jag återremiss på ärendet Bengt Olssons monument. Bengt Olsson är en Kristinehamnskonstnär som har verkat i Frankrike i många år och där uppfört ett antal muralmålningar, bl a, och det är enligt uppgift Bengt Olssons förtjänst att vi fick Picassostatyn till Kristinehamn. Nu har han erbjudit Kristinehamn ett 15 m högt monument, som han själv ritat.

KS beslutade anslå 1,5 mkr, varav 326 t kr ur fonden för offentlig utsmyckning, samt att Bengt Olsson själv skall få bestämma vem han skall anlita för att göra konstverket utifrån hans ritning.

Problemet är att det är vi som köper konstverket och då kommer LOU, Lagen om Offentig Upphandling, in i bilden. Där finns det en undantagsparagraf, som man menar är tillämplig i detta fall, varför lagen inte behöver tillämpas. Jag är dock inte lika säker på detta. 

Ingen tycktes heller veta om konstnären själv skall ha någon ersättning eller om det bara är tillverkaren av monumentet samt den som gjuter betongsockeln som skall ha betalt. Därmed vet vi inte heller vad delsummorna (till konstnären, till den firma i Herrljunga han brukar anlita, samt den firma som skall gjuta sockeln) kommer att belöpa sig till. Gränsen för när upphanding av en tjänst måste annoneras ut, har jag för mig går vid 230 t kr. Är uppgiften fel, återkommer jag om det.

Vi vet inte heller om det är vi som skall köpa tjänsten / tjänsterna eller om det är Bengt Olsson.....därför tyckte jag att det var väl tidigt att ta beslut i denna fråga innan detta retts ut.

På Stadsmiljökommittens möte i onsdags (kan ej skriva accenttecken på denna iPad) gick vi bl a igenom resultaten av dialogmöten som hållits om hur människor i Kristinehamn vill att centrum skall utformas och då speciellt Svinvallen, där det gamla badhuset låg. Det fanns många ideer. 

En var att flytta dit bildarkivet från Marieberg. Detta känns dock som lite för sent, då det inte längre finns något hus vid Svinvallen att flytta bildarkivet till......det hade gått utmärkt bra att inrymma det i det gediget byggda Broängsbadet, men nu är huset rivet. Några dialogmöten om Broängsbadets vara eller icke vara och vad man ev kunde ha gjort av det hölls heller aldrig innan det revs.

Utredning pågår också om hur vi ev åter skall kunna få in fritidsbåtar via Varnan närmare centrum. Nu stänger ju bron vid Västra Ringvägen av möjligheten för alla fritidsbåtar utom de riktigt små.

Vi får se vad det blir så småningom! 

Inga kommentarer: