tisdag 12 juli 2011

Översvämningar och kontorsbesök

Har tillbringat dagen på Uroxen. Läste i tidningen igår att det varit översvämningar i stan....uppenbarligen klarade räddningstjänsten själva av situationen, eftersom ingen krisledningsnämnd sammankallats.

Enligt VF föll mellan kl 15 och 17.30 mellan 40 och 60 mm regn och bilder i NKP visade bilar som fick köra på cykelbanan bredvid Södra Ringvägen, då det var djupt vatten under viadukten. Även vatten hade runnit in i källaren i Uroxen, där även polisen har lokaler, samt i många privata källare. ICA Maxi hade problem med vatten som steg upp ur golvbrunnar, om jag uppfattat saken rätt..

Enligt en tjänsteman har kommunen fått in ca 10 anmälningar gällande översvämmade källare. Frågan är om man själv har gjort sig skyldig till överbelastning av dagvattennätet genom att leda ner stuprören rakt ner i detta eller om det beror på kommunen. I Tekniska nämndens årsredovisning för VA-verksamheten 2009 står det bl a att man under 2009 har börjat ta fram en strategisk plan för 2010 - 2015 omfattande bl a strategiska förändringar i VA-ledningsnätet.

För att minska risken för källaröversvämningar i centrala delar av Kristinehamns stad bör flödet till Landa pumpstation minskas och ombyggnad / sanering av ledningsnätet i den norra delen av verksamhetsområdet prioriteras, skriver man. Jag antar att arbetet är på gång.

Exakt samma formulering som i 2009 års redovisning, varur ovanstående är hämtat, finns dock i 2010 års årsredovisning och jag har f n ingen att fråga så här i semestertider.

I båda årens redovisningarna står det också: "Andelen ovidkommande vatten som belastar spillvattennätet är fortfarande för stor. Insatser krävs för att öka separeringen. Utan separering ökar risken för översvämningar och får ökad belastning på avloppsreningsverken med oönskade utsläpp av otillräckligt renat avloppsvatten som följd."

I årsredovisningen för 2010 står det dock att man utfört VA-sanering enligt plan i några mindre projekt, där Jägaregatan och Norra Ringvägen nämns inom tätorten Kristinehamn samt ett projekt i Bäckhammar och ett i Björneborg. Vid sidan av detta är det VA-utbyggnaden i Vålösundet som nämns.

Idag fick jag också genom Anders Åström ett examensarbete gjort vid Karlstads universitet 2009 inom ramen för utbildning till GIS-ingenjör, "Översväminingskartering i Kristinehamn, Översiktlig konsekvensanalys" av Andreas Karlsson och Mattias Sjökvist. Det känns ju lite aktuellt.

I detta anges de sannolika följderna av olika vattennivåer. Vid nästan den nivå som anges av SMHI som den nya dimensionerade nivån (högsta vattennivån) 47,13 m, nämligen 47,10 m ö h, anger man att hela centrala Kristinehamn kan behöva evakueras. "Stor sannolikhet för att el- och avloppssystem blir utslagna i stora delar av Kristinehamn.", skriver man. Dock skriver man också "sannolikheten för detta scenario är mycket låg, med en uppskattad återkomsttid på 10 000 år"....
Man skriver i sina slutsatser att Kristinehgamn ur översvämningssynpunkt har ett utsatt läge, vilket man bör ta hänsyn till i all form av kommunal planering.

Talade också lite om höjddatasystem, vattennivå, dagvattenhantering, VA-nät osv med Anders Åström och Miguel Gil.

Har även samtalat med Lars Nilsson, som nu jobbar halvtid här för att hjälpa planarkitekterna och istället för bl a Torbjörn Gustafson, som ju slutat. Han går bl a igenom alla yttranden m m som gäller utbyggnaden av Vålösundet, där jag äntligen hittade mitt och partiets inlämnade yttrande gällande den fördjupade översiktsplanen för Vålösundet.

Har även talat lite med Madeleine Nyvall om hennes syn på hur man möjligen skulle kunna hantera en stor mängd yrkanden i KF, som nu senast den 16 juni, då skolfrågan togs. Ett sätt är att arbeta in lite tydligare rutiner i Kommunfullmäktiges Arbetsordning, senast uppdaterad 2004; något t ex Demokrati- och Framtidsgruppen skulle kunna jobba med?

Inga kommentarer: