tisdag 18 oktober 2011

Kulturen i centrum?

Kulturen i Centrum

I måndags hade vi krisledningsövning i Krisledningsnämnden, KSAU. Det var nyttigt, eftersom församlingen bl a inte var enig om vem som skulle sköta informationen utåt i händelse av kris (det fiktiva scenariot var en brand).

I Storfors hade detta i samband med föroreningen av dricksvatten nyligen försenat insatserna med två timmar. Bra, således, om man är på det klara med detta innan katastrofen eller olyckan är ett faktum....!

Kultur är inte mitt ansvarsområde som kommunalråd, men fastigheter. Därmed gjorde jag senare samma förmiddag ett besök på Christinateatern, som ju kommer att bli föremål för upprustning. Bl a skall höjden till scentaket höjas från 5 till 11 meter. De nu livsfarliga momenten att byta lampa uppe i taket kommer därmed att försvinna. Jag förutsätter att detsamma gäller väggstrålkastarna, då en gång någon blev sittande två timmar på en liten plattform p g a att stegen han klättrat upp på ramlade ner.


Hit upp är det i dagsläget vanskligt, ja kanske rent av livsfarligt, att klättra och stå på en stege och balansera och försöka byta lampa i mörkret när någon gått sönder.

Dock finns vissa behov inte täckta i nuvarande kalkyl. Dels är personalutrymmet i stort behov av renovering. Som det nu är saknas exempelvis ventilation, dusch och vilutrymme, varav det sistnämnda skall finnas enligt arbetsmiljölagen. Med tanke på att de som arbetar där ibland har pass som varar från 08.00 på morgonen till ca 01.00 eller 02.00 på natten finns det all anledning att göra något radikalt åt de här utrymmena.....






Ventilationen i personalutrymmet är det inte så mycket bevänt med....kallas för självdrag!

Trångt och kyffigt är det och utöver dusch och vilutrymme önskar man sig bl a en spiraltrappa ned till foajén, så man slipper.....



.....snubbla utför den här trappan ner i den f d biosalongen just när Maria på scenen kysser sin älskade Tonys döda kropp.




Teknikerbåset är något knarrigt, fast man kanske mest sitter stilla när föreställning pågår?

Kostym- och rekvisitaförrådet är ett annat förbisett kapitel och nu håller man till i den intilliggande kommunägda byggnaden Elverket, där det varken finns värme eller belysning vad gäller rekvisitaförrådet eller värme när det gäller kostymförrådet. Med andra ord är det minus 30 grader därinne när det är minus 30 grader utanför. Ventilationen klaras genom självdrag och belysningen i rekvisitaförråden med en skarvsladd och en lampa. Kostymförrådet når man via en brandstege.


Ovan en del av teaterns möbel- och rekvisitaförråd. Det enda det elektriska ljuset lyser med här är sin frånvaro, då kablarna är kapade.

Det tredje problembarnet på stället är tillbyggnaden, logen. Dels är den för liten, dels kall och dragig. Det är en provisorisk tillbyggnad som enligt uppgift övergår i kommunal ägo 1 jan 2012. Den har dock satt sig, varför minst en innerdörr inte går att stänga. Det är även problem med ytterdörren, som man från och till får sätta någon plåt i för att den skall gå att öppna och stänga. Tillbyggnaden är uppbyggd på plintar och golvisolering uppges vara obefintlig. Troligen drar den också enormt mycket el, men separat elmätare för den saknas.

Dags för ett nybygge? Elverket finns det rivningsbeslut på, men var finns dessa biutrymmen inlagda i investeringsplan och kostnadskalkyl?
Idag hade vi KSAU och blev därvid presenterade den lokalutredning som SWECO genomfört på kommunens uppdrag. De lokaler som utretts är Hälsohuset, Nämndhuset, Hacklehemsskolan, Kvadraten, Panncentralen, Wahlundsgården, Folkets Hus och kommunhuset (hyrda lokaler) Uroxen.

Tanken är att ett aktivitets-/kulturcenrum skall skapas i Hacklehemsskolan och ett konstcentrum vid Panncentralen. Allaktivitetshus i Wahlundsgården överges i utredningen som idé, bl a p g a att huset är q-märkt och för att vissa för brandskyddet nödvändiga exteriöra förändringar troligen inte får vidtas.

För Kvadratens del förordas rivning och i dess ställe föreslås en skulpturpark. Ett kommuncentrum förordas i Uroxen och Nämndhuset. För Hälsohusets del förordas försäljning eller rivning och för Folkets Hus försäljning.

Stadsarkivet skall enligt förslaget flyttas till Karlstad till lokaler som Region Värmland disponerar för ändamålet och bildarkivet m m till Hacklehemsskolan.

Dock har uppenbarligen "kulturen i centrum" prioriterats eller glömts bort helt i det här förslaget - både den befintliga, dvs Christinateatern med elverket, den under utredning, nämligen Wahlundsgården, och den möjliga, som många vill se i Broängsbadet (rivningslov finns men beslutet är överklagat).

Det kan man tycka är lite märkligt, då teatern behöver ca 300 kvm för sina kostymer och sin rekvisita och skall vi satsa på kulturen här i stan bör de få disponera lokaler som åtminstone är värda namnet förråd och inte mer liknar dragiga, mörka garage.

Jag talade i pausen både med kommunchef Anders Dahlén och efter presskonferensen, som jag lyssnade till, med fastighetschef Jan Wetterstrand om saken och han tyckte det var en självklar satsning och även Anders Dahlén skulle ta sig en titt!

I fyrasidesdokumentet Handlingsplan "Ett attraktivare Kristinehamn", som likaledes presenterades för oss på dagens KSAU, nämns att en gemensam marknadsföringsplan för besöksnäringen, kulturen samt centrumutvecklingen (KRUT) skall tas fram. Ändå är alltså kulturen i centrum helt förbisedd i fastighetsutredningen!

Annars finns det en hel del både intressanta och inte helt oävna idéer i fastighetsutredningen, som nu med allra största säkerhet kommer att diskuteras vitt och brett! Var det landar i slutändan återstår därmed att se. 7000 kvm yta netto beräknas sparas, men lokaler måste tillgänglighetsanpassas och någon kostnadsberäkning är ännu inte gjord.

Läs fastighetsutredningen här!

Inga kommentarer: