tisdag 4 december 2012

8 Myter om Cannabis

.....är rubriken för dagens föreläsning om cannabis i Brogårdsgymnasiets aula. Föreläsare är journalisten och författaren Pelle Olsson.

Jag var på Folkhälsoinstitutets föreläsningar om Cannabis på Hilton i Stockholm den 12 oktober och gjorde en kort resumé av de viktigaste argumenten på TFR:s möte den 29 oktober. Dock kände jag att vi bör ha hit någon föreläsare - särskilt i ljuset av att en kristinehamnare har startat en namninsamling på nätet för legalisering av cannabis, propagerat för detta i insändare i NKP m m, och det var också vad TFR senare beslutade om.

Kontentan av föreläsningarna var att vi förmodligen har en rätt bra lagstiftning som vi har idag i Sverige och det finns en hel del övertygande argument mot en legalisering.

Föreläsningen idag börjar kl 14 och är öppen för alla. Imorgon blir det en föreläsning till i Filipstad och då för yrkesverksamma.

Tyvärr kan jag inte gå idag, eftersom vi har Kommunstyrelse och för er som ev inte heller kan gå men läser detta, lägger jag nedan in de argument jag presenterade vid mötet med Trygghets- och Folkhälsorådet.

Ni kan också läsa mitt inlägg om konferensen i Stockholm på http://kommunalradsbloggen.blogspot.se/2012/10/cannabiskonferens-m-m.html


Overhead från FHI:s cannabiskonferens i Stockholm 12 okt

·    3-faldig risk för schizofreni bland dem som använt cannabis mer än 50 ggr,  även i en 25-årsuppföljning

·    Vårddagar i medeltal:

-      ej cannabis 94

-      cannabis 142

Högre vårdtyngd bland dem som använt cannabis.

  • Återintag schizofrena
-      ej cannabis 9,3

-      cannabis 16,9

När andra faktorer är borttagna tog de råttor som fått cannabis mer heroin än de som inte tagit cannabis. Förändringar har skett så att opiatreceptorerna utvecklats mer hos de råttor som tagit THC, varför de får större tillfredsställelse av heroinintag.

Stigande andel (nu 23 %) som söker narkomanvård i Europa har cannabis som huvuddrog. Andelen cannabis i Holland nu 30 %, 11 000 av dem som söker vård är cannabismissbrukare och 12 000 heroinmissbrukare. För 20 år sedan var det 4 % med cannabis som huvuddrog.
Mer än fyra gånger så många under 20 år söker vård för cannabismissbruk som för alkoholmissbruk i Holland.

www.sivz.nl

1 kommentar:

Anonym sa...

Om du vill nyansera lite, läs här
http://www.alternet.org/drugs/five-scientific-conclusions-about-cannabis-mainstream-media-doesnt-want-you-know

rent vetenskaplig info finnes här
http://drugscience.org.uk/drugs-info/cannabis/

På gränsen till överpositiva omdömen om cannabis
http://marijuanagatewaytohealth.com/