måndag 26 november 2012

Lokalisering utifrån tagna beslut


I mitt förra inlägg skrev jag att jag skulle återkomma beträffande vilka beslut som tagits och då närmast syftande på specifika beslut angående planuppdrag etc från KS:s och KSAU:s sida. Det kommer jag att göra, men först vill jag backa tillbaka till de beslut som togs i Kommunfullmäktige den 16 juni 2011.

Vid detta sista möte före sommaren beslutade vi bl a att:

"[g]enomföra de i 'Utredning av skollokaler i Kristinehamns kommun från förskoleklass till vuxenutbildning' föreslagna åtgärderna i sin helhet enligt den föreslagna tidsplanen, dock skall lokaliseringen av teknik- och innovationscentret studeras vidare för att få en så samlad / gemensam lokalisering av all gymnasieutbildning som det är möjligt."

Jag vet inte vilka som åsyftades gällande de vidare studierna eller vilka som är tänkta att få en så samlad / gemensam bild som möjligt gällande bästa placeringen av teknik- och innovationscentret. Klart är att majoriteten av oss beslutsfattare i KS varken hade vidare studerat eller fått en samlad / gemensam bild när det vid senaste mötet i KS var tänkt att vi skulle ta ett beslut.

Frågan är också hur man skall tänka för att förverkliga ansatsen att "[f]å en så samlad / gemensam lokalisering av all gymnasieutbildning som möjligt". Klart är ju att fordonslinjen inte kommer att kunna hålla till vare sig i kvarteret Björktrasten eller Jakobsberg och inte heller bakom Stadshotellet, även om en framstående moderat, dock ej oppositionsrådet, föreslog att vi skulle kunna bredda gatorna, så att långtradarna skulle få plats. Vet ej hur många fler än moderaten själv som tycker att detta är ett bra förslag.

Frågan är då, om man redan i ett tidigt skede inser att man inte kan lokalisera fordonslinjen till de nämnda områdena, om inte bästa möjliga lösning är just det område som SWECO föreslog, nämligen i närheten av f d Broängsbadet eller på den tomt där det stod? Måste man ha kvar några övningskörbanor vid Presterud, så är det i varje fall inte lika långt dit som till kvarteret Björktrasten. Ännu närmare blir det om det nya centret byggs vid Sannakajen.

Nu sitter åtminstone vissa troligen fast i föreställningen att det ska bli bostäder vid Sannakajen och så vill vi bli kända internationellt genom att delta i en arkitekttävling gällande vad vi ska göra med Svinvallen. Frågan är hur kända vi blir. Det kommer i varje fall att kosta bortåt en miljon, om vi blir utttagna. Sedan är det det där med den nya utearenan också, som också ska ha sin plats.

Men vilket är viktigast: att övriga linjer ligger alldeles intill Brogårdsgymnasiet eller att fordonslinjens elever inkluderas på riktigt och slipper ta sig lång väg för att äta och ha engelska och matematik? Om man vill jämställa de båda gymnasieskolorna genom att lägga dem intill varandra och samutnyttja såväl lärarresurser, gymnastikhall som matsal, så sker det ju isåfall på bekostnad av fordonslinjens elever. 

Nej, det behövs, precis som det står i beslutet," studeras vidare för att få en så samlad / gemensam bild som möjligt gällande bästa placeringen av teknik- och innovationscentret". Dessa studier torde då rimligen omfatta alla som har att fatta beslut i ärendet.

Inga kommentarer: