onsdag 14 september 2011

Om Demokratin i Miljöpartiet

Detta inlägg är en kommentar i dagens NKP med rubriken Demokratin i Miljöpartiet.

Karolina Hagegård jämför där det antal ledamöter som röstat mot mig som kommunalråd med det antal ledamöter som röstade för mig som kommunalråd tidigare.

Vad Karolina inte nämner är att det procentuellt sett var fler medlemmar som röstade för mig som kommunalråd än det var som röstade mot mig som kommunalråd. Vi var nämligen betydligt färre medlemmar när omröstningen till kommunalråd skedde.

Dock är inte det inte antalet medlemmar som röstade som revisorn i sin revisionsrapport främst hänvisar till när han förklarar mötet för ogiltigt, utan för de sammantagna bristerna i processen och inför beslutet. Skulle det bara handla om hur stor majoritet som röstar för det ena eller det andra, så skulle ju val som leder fram till att diktatorer får 99 % av rösterna vara de mest demokratiska!

Att det gick så bra för oss i valet, har lett till att vi blivit betydligt fler medlemmar. Två av dem som kommit med efter valet är Michael Hjelm, sammankallande i styrelsen och ersättare i Miljö- och Byggnadsnämnden, tillika projektledare i KRUT2020, samt Sangrid von Zedtwitz-Liebenstein, styrelseledamot och vice kassör samt ordförande i Miljö- och Byggnadsnämnden. Huruvida medlemstillströmningen har stoppat upp nu i och med det senaste rabaldret vet jag inte, men några / många har möjligen tillkommit för att det gick bra för oss i valet och fick en bra förhandlingsposition och -utdelning (snöbollseffekt).

Vad Karolina Hagegård heller inte nämner i sin insändare, är att vi i samband med fördelning av platser hade en helt igenom demokratisk process. Bland annat skrev jag upp alla uppdrag i kommunen, inklusive ersättaruppdrag, och satte en ruta bredvid vart och ett av uppdragen. Denna förteckning skickades ut tillsammans med följebrev till alla medlemmar, som kunde kryssa i de uppdrag de var intresserade av.

Vi fick in många intresseanmälningar. Tyvärr kunde vi inte tillsätta två platser, där två medlemmar varit intresserade av enbart det uppdraget. Detta var ordinarie ledamot i Kulturnämnden och ledamot i Hjälpmedelsnämnden, eftersom vi fick en ersättarplats i Kulturnämnden och ingen i Hjälpmedelsnämnden. Annars fick alla som visat intresse av att få uppdrag också uppdrag.

Vi kunde också tillsätta alla nämnduppdrag vi blivit tilldelade. Vi hade flera medlemsmöten i samband med detta, där också tydliga dagordningar i tid och enligt stadgarna gått ut till alla. Ett där vi gick igenom alla intresseanmälningar och sammanställde dessa. På det sista medlemsmötet försökte vi tillsätta alla uppdrag utifrån bl a vars och ens preferenser.

Hade vi varit i detta gynnsamma läge 2006, hade det inte gått, eftersom vi inte hade haft tillräckligt med folk att tillsätta. Nu fanns det det och ingen var gladare än jag! Jag som inte ens hade tänkt ställa upp i valet, utan hade hoppats mycket på en en medlem, som dessvärre inte ville ställa upp i slutändan p g a en smärtsam sjukdom. Därför ställde jag ändå upp, beslutsam om att äntligen få kontinuitet i Miljöpartiet de Gröna i Kristinehamn, som drabbats av så många avhopp i Kristinehamn innan jag kom hit 2002.

Bl a hade man beslutat att man inte skulle inte ställa upp i valet 1998, men på länsnivå fick man ihop en lista med fyra namn en månad före valet. Avhopp i fullmäktige, där den ena av två ledamöter hoppade av och gick över till Centerpartiet, ledde dock till att det resten av mandatperioden bara blev en ledamot i fullmäktige och den andra platsen blev vakant. Under denna mandatperiod 1998 - 2002, gick ännu en av de fyra över till Centerpartiet.

Det var fantastiskt att vi nu lyckades tillsätta alla platser vi fått och dessutom med i mitt tycke människor med rätt kompetens!

När vi tillsatte uppdragen utgick vi från dels visat intresse genom anmälningarna, spridning av uppdrag, kvalifikationer och intresse från partiets sida. Alla verkade nöjda. Det verkade ha blivit en sådan där fördelning när alla tyckte att alla hade fått "största delen av kakan". Karolina var i Afrika då men jag hade haft flera telefonsamtal med henne om vilka uppdrag hon ville ha etc för att kunna bevaka även hennes intressen. Hon blev ordinarie ledamot i Tekniska nämnden, ersättare i Skolnämnden samt ledamot i kommunens valberedning.

Här kan tilläggas att vi, när jag gick med 2002, tog över stadgar ämnade för en liten förening med färre än 12 medlemmar och i vilka de angivna organen bara var medlemsmötet och revisionen. Någon styrelse fanns inte och inte heller någon valberedning. Styrelse fick vi in i stadgarna i och med att MP genom mig började sända Studio Grönt i Kristineahmns närradio. Villkoret för att få sända var nämligen att man hade en styrelse.


Tillbaka till tillsättningen av uppdrag. Den enda som hade kryssat för rutan med kommunalråd var jag. Minns inte hur det var med Kommunstyrelsen, men jag tror att jag var den enda där också. Eftersom jag hade varit med i politiken i Kristinehamn sedan 2002, dvs under den tid som Kommunledningsförvaltningen införts, vilket enligt mångas åsikt har inneburit en viss "maktkoncentration", ansåg jag att det var viktigt att vi förhandlade till oss en kommunalrådsplats.

Detta var inte alls någon självklarhet att vi skulle få med våra få procent i valet. Det lyckades dock och sammantaget lyckades vi väldigt bra i förhandlingarna, enligt vad alla tyckte. Vi fick nästan oproportionerligt stor utdelning, faktiskt! Jag fick i dåläget också credit från Bjarne Olsson om att man hade tyckt att det hade gått bra och lätt att förhandla med mig (vi var dock tre i förhandlingsgruppen).

Sedan har tonen i partiet förändrats och det har framför allt kommit i och med skolfrågan. Jag skall inte gå in närmare på alla turer här, eftersom det skulle kunna bli en hel bok.

Det som bl a istället är viktigt i det här sammanhanget är att inför förtroendeomröstningen om mig som kommunalråd inget skriftligt underlag sändes till medlemmarna, att mötet hölls kl 12 en torsdag mitt i semestern den 30 juni och med en oklar lydelse i dagordningen om vad saken egentligen gällde.

Dessutom står det inte ens i protokollet från det styrelsemöte där enligt uppgift beslut togs om att förtroendeomröstning skulle hållas på medlemsmöte uttryckligen att så skall bli fallet, utan bara att "frågan om avsägelse och val av ny person skall tas upp på ett medlemsmöte". Mycket lätt att missuppfatta för den som inte är van vid förtroendeomröstningar. Man tolkar nog in att frågan skall diskuteras och beslut om huruvida en sådan skall företas eller inte, samt diskuterar skälen för eller emot.

Dock har styrelseprotokollet inte varit allmänt tillgängligt förrän ca 3 månader efter styrelsemötet och då på enträgen begäran. Men kanske var det den luddiga formuleringen i styrelsebeslutet som låg till grund för den oklara formuleringen i dagordningen på medlemsmötet (redogörelse finns i ett tidigare blogginlägg). Inte heller där var det klart uttalat att förtroendeomröstningen skulle genomföras på det medlemsmötet.

Karolina skriver att två av de medlemmar som var på det möte där jag blev vald var nya i partiet. Ja, men en av de nya tillstyrkte att jag skulle väljas till kommunalråd p g a mitt tidigare agerande i badhusfrågan!

Karolina skriver att hela styrelsen snart skall skriva en insändare. Karolina är dock inte ordinarie ledamot i styrelsen, utan det finns en femte ledamot, Alphonse Nshimiyimana, som knappast har varit närvarande på mötena, som är det. Karolina är ersättare.

Bland annat kunde Alphonse inte komma på ett styrelsemöte om skolfrågan kl 3 en eftermiddag, dit jag var adjungerad och där förslag om inriktningsbeslut för mig att hålla mig till av mötesordföranden förslogs skulle tas, eftersom han var upptagen på Karlstads universitet. Något sådant beslut togs dock inte, efter det att jag sagt att beslut i politiska frågor inte skall tas av styrelsen. Detta framgår också av den arbetsordning som enligt beslut skall utgöra bilaga till stadgarna.

Synd, eftersom han är den enda i styrelsen som har barn i skolåldern och i de skolor i Kristinehamn som det beslutats om nedläggning av. Synd också, eftersom han kanske haft viktiga synpunkter att tillföra i skoldebatten.

Han kunde inte heller komma på det medlemsmöte kl 12 den 30 juni när förtroendeomröstningen om kommunalrådsposten ägde rum, eftersom han jobbade. Den som i förekommande fall har deltagit i hans ställe på styrelsemötena har alltså varit Karolina Hagegård.

Hade man verkligen velat vinnlägga sig om att så många som möjligt kommit, så hade man förlagt ett möte vid ett datum och en tid när man kan utgå från att så många som möjligt också kan komma. Detta är näppeligen kl 12 torsdagen den 30 juni, en årstid när solen står som allra högst på himlen och där risken är stor att folk har åkt på semester, äter lunch, förbereder sig för detta eller inte har lust att sitta inne på ett 3 timmar långt möte. Man har dock påstått att man inte kunde förlägga mötet på någon annan dag eller tid. På min fråga till sammankallande om varför man inte kunde det, har jag inte fått något svar!

Karolina skriver idag att styrelsen inte velat involvera pressen och inte heller gjort det, utan att det är någon annan som gjort det. På förekommen anledning vill jag därmed säga att inte heller jag har gjort det. Jag ville dessutom knappast tala om det. Jag hade verkligen inget som helst intresse att göra en mediecirkus av detta! Det borde var och en förstå.....Men det har nu blivit så att det nu anförs att detta att det kommit ut i media skadar partiet.

Men dock bygger ju vår verksamhet på skattemedel (ca 300 000 kronor på fyra år) och då är det väl naturligt att alla protokoll är offentliga. Så där försäger sig nog faktiskt Karolina gällande en demokratisk brist i MP Kristinehamn....nämligen att man velat hålla det här hemligt och att inget (i förväg?) skulle kunna läcka ut i media - och jag får ju förutsätta att det hon skriver stämmer. Är det så synen på insyn och transparens numera ser ut i Miljöpartiet de Gröna i Kristinehamn? Då är det precis lika allvarligt läge som revisorn har bedömt det vara i sin revisionsrapport!

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för dina fakta Elisabeth. Det säger mig att politik är taktik och rävspel. Där vi lärt oss att "kriga med ord". Läser jag på och mellan dina rader,så förstår jag att ingen i "styrelsen" var intresserade av DEMOKRATI. För varför annars köra med så mycken taktik ?
Ärlighet är inte gratis, den kräver Tid, Pengar och Arbete.
Fråga dina "kritiker" om de "Kommer med lösningen eller är en del av problemet ;-)
Du behövs om sanningen ska fram. Dock finns det fakta som inte TÅL ljus.
Gräv gärna fram detta Elisabeth !
Heja !