Igår hade vi KSAU på förmiddagen i fyra timmar. På eftermiddagen hade jag möte med Kenneth Henningsson och hade även telefonmöte med honom idag på förmiddagen om nästa TFR-möte den 26 mars och om redovisning till KS den 4 april.
På KSAU fick vi bl a en redovisning av planingenjör Hanna Åsander av detaljplan Vålösundet Östra, 1, som nu skall ställas ut. Beslut skall tas på KF den 19 juni.
Några tankar med området som finns är att smalna av vägen från 6 till 5 meter samt att utveckla Skymningens badplats. Tidigare fanns ju där t o m ett hopptorn.
Vi fick även en föredragning av ekolog Johanna Bengtsson om arbetet med EU:s vattendirektiv och då i synnerhet de två vänervikar som är särskilt fosforförorenade, Ölmeviken och Varnumsviken. I en broschyr som delades ut framgick att Kristinehamn håller sig tämligen väl framme när det gäller arbetet med att uppnå god ekologisk status till 2015, medan länsstyrelsen släpar efter något. Ett område där Länsstyrelsen släpar efter är angående omprövning av tillstånd för tillståndspliktiga verksamheter enligt kap 9 och 11 i Miljöbalken.
Jag ställde frågan om kommunen tänkte ligga på Länsstyrelsen lite när det gällde Bäckhammars bruk och Lignoboost som tillsammans med Kristinehamns kommuns reningsverk i Bäckhammar bidrar till övergödning av Kolstrandsviken. Dessutom är vattnet i ån Visman varmt, så varmt att Värmlands Säby gård värms upp med vattnet (i och för sig ett bra sätt att ta vara på den värmen).
Jag ställde också frågan när det gällde enskilda avlopp hur man ser på Skagern, då Kristinehamn som enda kommun runt Skagern inte är med i Gullspångsälvens vattenförbund, där 16 kommuner inkl 3 av de 4 runt Skagern är med. De skulle ta med sig den frågan.
Kristinehamn saknar ett antal planer, som Johanna skall ta itu med, bl a VA-plan och dagvattenpolicy.
Kostnader för insatserna kommer att bli totalt 5 mkr / år (= 50 % mer mot dagens kostnader). Största delen måste kommunen stå för, en del bekostas privat (som investeringar i förbättringar av enskilda avloppsanläggningar, antar jag), en del kommer att vara bidrag.
Det togs också beslut om att utreda en ombyggnad av fastigheten Kvadraten - den byggnad som kanske drar mest energi av alla kommunägda fastigheter i Kristinehamn: 294 kWh/kvm/år. Någon enskild byggnad på Hacklehem drar mer - kanske köket, då de i denna fristående byggnad lagar mycket mat även till Stenstalidskolan, men i snitt drar hela Hacklehemsskolan mindre.
En utredning finns gjord om att det skulle kosta 7,1 mkr att energirenovera byggnaden med en lösning på ca 30 års sikt. Dock ställer sig konsultfirman SWECO, som förordar rivning, tveksam till om man kan komma ned till sådana låga driftskostnader att det lönar sig att renovera byggnaden mot att bygga en ny. Det finns också förslag på att bygga samman Kvadraten med Panncentralen med en glasgång och därmed förbinda de båda museerna. Då blir det ju dyrare, förstås, liksom om man väljer att bygga om byggnaden invändigt.
Jag lade ett yrkande om att kalkylerad drifts- och energikostnad redovisas till KS. Detta yrkande vann dock inget bifall. Kosta vad det kosta vill i driftskostnad, således??
Jag fick också reda på att Skolnämnden tagit beslut om att lägga ner den uppskattade förskolan Pennlådan i Bäckhammar, kanske den förskola som har den bästa gården i Kristinehamn med omväxlande sol och skugga samt lite kuperad, där små barn lätt kan förflytta sig mellan de olika miljöerna; dvs helt i stil med en artikel Ingrid Rydin och jag fick införd i NKP före valet. Dock har jag inte hört Ingrid Rydin, ledamot i Skolnämnden, lyfta detta ärende alls i partiet.
Tyvärr värms huset med direktverkande el, men det hade man kanske kunnat göra något åt? Jag undrar om det kan bli lika trivsamt i Bäckhammars skola, vare sig inne eller på gården.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar