Sitter på bussen från Karlstad efter att ha deltagit i ett möte på Karlstads Universitet, arrangerat av Centrum för Klimat och Säkerhet, med titeln Participation in Flood Risk Management.
Föredrog gjorde Leonie Lange samt Mariele Evers från universitetet i Wuppertal. Den förstnämnda redogjorde för hur man jobbar med översvämningsfrågor i Tyskland, Nederländerna och Storbritannien och på lokal, regional och central nivå. Utgångspunkten är EU:s översvämningsdirektiv (2007) samt ramdirektivet för vatten.
Mariele Evers gick in på former för samverkan mellan olika berörda grupper, alltifrån tjänstemän och personer i beslutsposition till sakägare och allmänhet. Hon redogjorde för ett samverkansexperiment i Hamburg, där Elbe (ev biflod) är "reglerad" medelst en "sluss", i syfte att förhindra tidvattnet att strömma in vid flod. Slutar slussen av någon anledning att fungera, kan stora problem uppstå. Denna problematik var vad samverkansgruppen hade att hantera.
Diskussionen vid dagens möte var något forskningsinriktad, men Rapport 2012:1 från CKS med samma namn som seminariet, Participation in Flood Risk Management, kan ge en del bra tips på hur engegemanget i och kunskapen om översvämnigsfrågor skall öka.
Själv lärde jag mig bl a några uttryck:
- "Social learning approach" och här kan man kika lite på UNESCO, Institute for water education
- RBMP=River Basin Management Process
- "Face-to-face workshops"
Rapporten ger goda tips om hur man kan få igång en ökad diskussion om översvämningsfrågor i syfte att motverka och förhindra översvämningar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar