tisdag 6 november 2012

Inköp av konstverk av Bengt Olsson

Historien om inköp av konstverk av Bengt Olsson är extremt märklig, enligt min uppfattning.

Redan när frågan behandlades i KSAU frågade jag vem vi köpte konstverket av - den tillverkande firman eller Bengt Olsson. Jag menade att det också var viktigt att lagen om offentlig upphandling följdes. En politiker menade att det var en donation.

På kommunstyrelsemötet försökte jag få klarhet i huruvida det var en donation eller ej. Ekonomichefen Morgan Persson menade att någon donation hade det väl aldrig varit tal om... De två som verkligen varit nere och talat med Bengt Olsson, nämligen enligt uppgift kommunalrådet tillika kommunstyrelsens ordförande Bjarne Olsson (S) och kommunchefen Anders Dahlén teg still men har senare hävdat att det aldrig varit tal om något arvode. 

Däremot menade kommunalrådet Anne-Marie Wallouch (V) på detta möte att det var Bengt Olsson själv som erbjudit kommunen sitt konstverk; något som senare bestridits i media av både Bengt Olsson och Bjarne Olsson (S).

Höll man medvetet tyst om det skulle vara så att det hade betydelse för upphandlingsfrågan? Eller fanns det något annat skäl? Oförsvarligt är det hur som att inte köra med öppna kort, om det är så att någon vetat mer än man velat tillstå. Inte ens i fullmäktige dementerades kommunalrådet Anne-Marie Wallouchs påstående (!) att det hela var en donation från Bengt Olsson. Även Bjarne Olsson sa enligt honom själv i KF att det var en gåva (något jag uppenbarligen missade). Detta trots att ekonomichefen på KS-mötet sagt att någon donation hade det väl aldrig varit något tal om.

Men i och för sig - hade det varit en donation, anslår man väl knappast 1,5 miljoner, eftersom en donation definitionsmässigt innebär att mottagaren erhåller något utan krav på betalning.

 Är det försvarbart över huvud taget att blåsa Kommunfullmäktige på det här sättet, om det nu är vad man / någon har gjort? Eller sätter man likhetstecken mellan den tillverkande firman och konstnären Bengt Olsson, så att det t ex ansågs vara OK att skriva ut en check på det belopp som blir kvar av 1,5 mkr när markgjutningen är gjord? Eller hade man tänkt skicka 1,5 mkr till Bengt Olsson in blanco, för att sköta allt själv? Jag ville ha klarhet i om det var kommunen eller Bengt Olsson som skulle få räkningen från det tillverkande företaget eller från Bengt Olsson, men fick inget svar på det heller.

Inte ens hur frågan om markgjutningen skulle behandlas kunde jag få något klart besked om, eftersom man inte visste om den var del av det konstnärliga och därmed skulle utföras av Herrljungaföretaget, utom från Conny Wolbe, som menade att den måste upphandlas genom LOU (denna fråga ställde jag inte på ett möte, utan i samtal med ekonomichefen och med Conny Wolbe).

Bjarne Olssons jämförelse mellan att besluta om en ramkostnad på 1,5 mkr för konstverk av Bengt Olsson och satsning av pengar för byggnade av ett teknik- och innovationscenter, trots att vi inte sett någotdera i färdigt skick, håller inte heller. Förslaget till teknik- och innovationscentret kommer att ställas ut innan det blir verklighet. Detta var inte tänkt att bli fallet med konstverket av Bengt Olsson, högt som ett sexvåningshus, förrän Bengt Olsson efter KF själv föreslagit detta och att det skall ske nästa sommar.

C:s ledamöter och jag reserverade oss mot beslutet. För min del bl a p g a alla oklarheter.

Inga kommentarer: