fredag 25 februari 2011

Fredag

Så var det då äntligen fredag - den första "lediga" för min del på ett bra tag.

Igår var det sista ekonomiutskottet den här omgången med bl a bolagen, Miljö- och byggnadsnämnden samt Överförmyndarnämnden och på kvällen var det Kommunfullmäktigemöte.

Snabbsummering: Bostadsbolaget har endast 11 vakanta lägenheter (som inte är långtidsvakanta, utan står tomma för att någon avlidit etc). Inte mycket, m a o, och det finns efterfrågan!

När det gäller energibolaget, så kan vi vara stolta över att ha miljömärkt fjärrvärme - råvaran är märkt med Naturskyddsföreningens Falken. Inte många energibolag i Sverige kan ståta med detta!

Enligt Miljö- och byggnadsnämndens föredragning liknar man sig i förvaltningen vid ett tåg som tuffar på utan lok, nu när man inte har någon chef. Uppgiften är bl a att se till att våra 16 nationella, regionala och lokala miljömål uppfylls. Vad den nya Plan- och bygglagen (kommer den 2 maj) kommer att medföra i form av eventuell personell förstärkning, återstår att se, liksom följderna av EU:s kemikaliedirektiv REACH.

Överförmyndarnämnden talade bl a om hur viktig den är (vid sidan av valnämnden och KS den enda nämnd en kommun behöver ha) och att den inte heller kan slås ihop med någon annan nämnd. Fortfarande är ersättningen till gode män knappast hög, utan mer symbolisk: ca 8 000 kr / år före skatt.....

På fullmäktige beslutade vi att köpa Folkets Hus samt antog revidering av reglemente för Krisledningsnämnd (tidigare bestod denna nämnd av KS, nu blir det KSAU), handlingsplan för kommunal ledning vid extraordinära händelser och en säkerhetspolicy för Kristinehamns kommun.

De tre sista ärendena är nog så viktiga för kommunen att vi har klarhet i och också ser till att de omsätts i praktiken, om något extraordinärt inträffar. Det yttersta målet då, är att se till att demokratin vidmakthålls och att de mänskliga rättigheterna tillgodoses!

Vad gäller Folkets Hus....ja, kommunen har blivit med ytterligare ett hus....Huruvida det skall stanna i kommunal regi eller ej, återstår väl att se. Dock behöver vi t ex hörsalen för våra fullmäktigemöten och det kan väl vara en fördel att slippa hyra. Huset ligger ju minst sagt lämligt till för kommunala interna behov - praktiskt taget vägg i vägg med kommunhuset Uroxen.

Vi kan även använda den och andra rum i FH för våra interna behov, såväl som att hyra ut dem. Föreningarna huserar ju t ex idag i ett hus som inte kan sägas uppfylla krav på dagens standard t ex när det gäller tillgänglighet (det s k Hälsohuset).

Vi får se vad det blir, men det här var väl antagligen den bästa lösningen just för tillfället, även om vi totalt sett inte precis lider brist på lokalyta.

Nu ska jag utnyttja den här dagen till att bl a åka och hämta ett bit drygt 100-årigt fönsterfoder i mitt sommarhus, som håller på att renoveras, och ta med det till i första hand Runnäs snickeri och se om de kan tillverka eller rentav har något likadant. Jag behöver ca 30 löpmeter.

Imorgon, lördag, är det Miljöpartiets årsmöte här i Kristinehamn. Jag hoppas att vi bl a får se en förstärkt styrelse med fler som kan dela på uppdragen efter det! Återkommer!

onsdag 23 februari 2011

Milleniemål, trygghet och folkhälsomål

Nu har drygt halva veckan gått och det är lika bra att summera det jag gjort hittills, för att inte spara allt till helgen.

I korta drag har vi haft Ekonomiutskott måndag och idag, onsdag, med redogörelser från Kultur-, Social-, Skol- och Tekniska förvaltningarna m m om deras verksamhet, resultat och behov.

Igår tisdag, ägnade jag ca 1 timme åt att gå runt på Miljö- och byggnadsnämnden och bekanta mig lite mer med inspektörerna resp vår nyanställda energirådgivare och vad de har som sina respektive ansvarsområden. Dessvärre träffade jag inte alla, eftersom inte alla var närvarande.

På eftermiddagen hade jag det första mötet som ordförande i Trygghets- och Folkhälsorådet. Anders Åström hade förberett mötet bl a genom att trycka upp extra kallelser och ex av arbetsordningen, som vi skulle revidera. Jag är honom inte nog tacksam - Tack, Anders!!! :-)

Snart tar Åsa Askeskär vid som ordförande för den grupp som kallas operativ grupp för rådet. Jag tror säkert att det samarbetet också kommer att fungera bra!

Idag presenterade Jan-Åke Hiller konceptet Millenniekommun. Att vi vill vara en sådan finns det redan beslut på. I detta ligger också att vi blir en Fair Trade City, vilket känns som en naturlig fortsättning på vår (S, MP) 2006 bifallna motion om inköp av Rättvisemärkta (eller motsvarande märkning) produkter.

Från och med i måndags finns det också Rättvisemärkta bananer inom hela den kommunala organisationen! Har tidigare endast funnits på skolor och i förskolor. Ibland tar det lite tid innan en bifallen motionsattsats är implementerad i hela den kommunala organisationen.....kan visst behövas en liten puff ibland, men bättre sent än aldrig! :-) Rättvisemärkt kaffe serveras redan i automaterna p g a denna motion.

Vad innebär det då att bli en Millenniemålskommun? I korthet går det ut på att man ställer sig bakom FN:s milleniemål, som skall ha uppnåtts 2015, och förbinder sig att arbeta för att dessa uppnås. Läs mer här.

Det är bara att köra, således! Inga politiska problem torde ligga i vägen, då vi i S, V och MP i vår 180-punktsplattform bl a har formulerat att vi vill bli en Fair Trade City och beslutet att bli en Millenniemålskommun redan är taget i KS!

Korrigering av och tillägg till inlägg "Plastmuggar i trave och korg"

En person i tekniska nämnden informerade mig ikväll vänligast om att jag skrivit fel i mitt blogginlägg om avfall; dvs jag har skrivit "transporter" istället för "transporter och förbränning" samt att jag angivit Karlstad som destination för soporna, när det i verkligheten är Karlskoga.

Jag har nu korrigerat dessa oavsiktliga missar (längre ned hade jag faktiskt skrivit Karlskoga, som den noggranne läsaren säkert upptäckte). Det är roligt att få reaktioner på mina inlägg, och det går ju också att kommentera här och ifrågasätta det jag skrivit om man t ex tycker att jag verkar ha skrivit fel!

Dessutom informerade mig nämnda person om att en sopbil måste avgå dagligen, enligt förelägganden från Länsstyrelsen. Om detta stämmer - att även sorterade sopor som inte innehåller något rötbart avfall (eftersom de då i detta exempel var avbördade vid vår möjliga lokala anläggning i Kristinehamn) - måste avgå dagligen, så skulle inte vinsten bli fullt lika stor, naturligtvis.

Tidigare var kostnaden för förbränning högre än den är idag. Alliansen avskaffade ju nämligen den förbränningsskatt som S med stöd av MP och V infört och som var tänkt att vara ett incitament till utökad sopsortering och minskad förbränning (sista steget i den s k avfallshierarkin, som börjar med reduce, reuse och recycle).

Förbränning är ju inte helt okontroversiellt det heller, eftersom det genererar bottenaska och flygaska, totalt utgörande ca 1/4 av det som förbränns; en aska som är full med tungmetaller och annat och som måste deponeras någonstans..... Dessutom är inte alltid rökgasreningen 100%-ig (exakt hur det ligger till i Karlskoga med reningsgraden har jag dock f n ingen information om).

Tidigare kostade det ca 700 kr / ton att förbränna soporna i Karlskoga; dvs ytterligare en kostnad på 2 737 500 kr med dagens sopmängd. Hade skatten funnits kvar, hade man alltså, såvitt jag kan se, fått betala 7 008 000 kr / år för att köra till och förbränna soporna i Karlskoga; dvs utöver kostnaden (transport- och personella kostnader) för upphämtning av soporna runt om i kommunen.

Jag har nu också i samtalet med Per Lidén fått information om att det idag inte finns kapacitet idag att ta hand om rötbart hushållsavfall lokalt vid Fiskartorpets reningsanläggning här i Kristinehamn, utan att det skulle krävas en ganska kostsam uppgradering av anläggningen för detta.

Hur framtiden kommer att te sig, återstår därmed att se. I Brålandaprojektet skall en dubbel pipeline mellan Mellerud och Trollhättan knyta samman 18 gårdar för biogasproduktion av gödsel och ev uppgradering till fordonsgas.

I Kristinehamn är väl än så länge det troligaste att vårt rötbara hushållsavfall kommer att gå till Karlskoga eller Karlstad, där man enligt uppgift är på gång respektive planerar rötningsanläggningar för biogastillverkning. Åtminstone som det ser ut för tillfället.

I takt med att tekniken utvecklas och därmed möjligen priset på en anläggning sjunker, kanske tankarna på att vi själva här i Kristinehamn rötar vårt rötbara hushållsavfall dock kan slå rot och leda till lokal biogasproduktion? Det skulle åtminstone spara en mängd transporter och dessutom troligen komma oss här i Kristinehamn till del.

söndag 20 februari 2011

En mångfacetterad vecka med reflexer från söder

En vecka rinner iväg så snabbt och den gångna veckan har varit så späckad att jag varken hunnit eller orkat uppdatera någon av mina bloggar.

Här följer dock en resumé av det viktigaste som har hänt sedan sist:

På måndagen hade vi ett möte om framtidens skola, sammankallat av Bjarne Olsson. Samma dag hade jag även ett möte med vice ordf Ulf Torehammar (FP) i Trygghets- och Folkhälsorådet, där vi utifrån den information jag fått av Anders Åström gick igenom lite inför det första mötet med rådet den 22 februari.

Vi hade på måndagen även ett möte angående anställning av ny förvaltningschef i Miljö- och byggnadsförvaltningen. Dock har denna process för tillfället avstannat och ett omtag får ev göras, vilket naturligtvis är trist med tanke på att förvaltningen varit utan chef i 1,5 år.

Visnum och Visnums Kil

På tisdagen visades vi kommunalråd runt i Visnum och Visnums Kil av några politiker/privatpersoner som bor där. Det finns ca 140 företag i området, som till ytan är stort och domineras av några större gårdar, men där det alltså finns långt fler en- och flermansföretag.

Vi intog en god middag i Visnums Kils hembygdsgård, och körde därefter igenom Vike, vilket blev avslutningen på en informativ dag om området, som bl a innehåller fyra intressanta naturreservat, men som dessvärre inte fått mycket utrymme på kommunens hemsida - än så länge!

Biogas

Onsdagen den 16:e hade jag ett möte med Per Lidén. En stor utredning är nyligen genomförd. Utredningsuppdraget har varit att effektivisera driften och minska oljekonsumtionen vid Fiskartorpets reningsanläggning. Bedömd investering: ca 25 milj kr.

Anläggningen vid Fiskartorpet är från 1964 och där finns idag två rötkammare på 750 kubik var, för rötslam. Denna anläggning används till hälften till biogasproduktion för internt bruk vid Fiskartorpet, som dessutom använder ca 20 m3 olja / år för uppvärmning.

Det primära är således hur man skall kunna ersätta denna olja med biogas från egen produktion. Till detta behövs mer slam; anläggningen är nämligen inte anpassad till rötning av hushållsavfall. Biogastillverkning av rötbart hushållsavfall är m a o ej utrett och bedöms bli mycket dyrt.

En variant är därmed att skicka detta avfall till t ex Karlstad, eftersom frågan är om vi har tillräckligt mycket rötbart avfall själva för att det skall löna sig med en uppgradering.

Dock ligger ännu i sin linda planerna på att utreda huruvida även Kristinehamns Fjärrvärme AB skall kunna utöka sin verksamhet till att omfatta även biogasproduktion och att inleda ett praktiskt samarbete om detta med kommunen och Fiskartorpet.

Ett mål enligt Per Lidén är att bli effektivare gällande energibalansen i avloppsreningen.

LOVA-pengar är sökta, men landstinget har endast tilldelats 4 % av dessa.

Vi talade också om problemen med reningsverket i Bäckhammar, som bl a släpper ut mycket kväve. Att dra rör från Bäckhammar till Björneborg istället (7 km) kommer att kosta minst 12 milj kr, men kostnaden får då jämföras med att bygga om till ett reningsverk med effektiv reningsgrad i Bäckhammar.

På onsdagen träffade jag även på förmiddagen en representant för Hela Sverige ska leva, men om detta kommer jag att skriva i ett särskilt inlägg.

Integration

På eftermiddagen hade vi i Mastmagasinet ett lunchmöte om integration och mångfald tillsammans med bl a Ingemar Elf, Svenska kyrkan, kommunens flyktingsamordnare samt ett antal föreningar, bl a Ungdomsrådet. Här framkom bl a att vi inte kan ta emot de 40 flyktingar per år vi har åtagit oss i avtalet med Migrationsverket. Detta p g a brist på lägenheter. Idag upplåter endast KBAB och Linné lägenheter i andra hand till flyktingar.

Förändringarna från statlig nivå innebärande avveckling av introduktionsprogrammet och överlåtelse av introduktionen till AF, enligt devisen "Arbetslinjen", har dock inneburit att flyktingsamordnarna bara kunnat avsätta ungefär hälften av tiden till ankommande flyktingar med stort hjälpbehov.

Södra kommundelarna

På torsdagen blev det återigen en rundresa i kommunens södra delar men nu med Näringslivssamverkan och även innefattande Rudskoga. Anhalterna var Husbilslandet, Svedjegården, Hygns gård, Räntans gård med Grön Arena (vi intog där en superb hemlagad middag), samt Rudskoga taxi, där de sistnämnda tänker satsa på egenproducerad biogas; en satsning för framtiden! :-)

Räntans gård tar nu emot ett antal ungdomar som av en eller annan anledning behöver en annorlunda sysselsättning än t ex vanlig skolgång och -dag. De får där istället pröva på många sysselsättningar, så som att ta hand om djur. På sikt kan ev också reguljär undervisning komma att ingå.

Svedjegården snart Equalitycertifierad?

Svedjegården har börjat profilera sig som ett hotell som tar emot rörelsehindrade - ett naturligt val, då den sista avdelningen som användes när det var äldreboende, ju var den del som byggts om för rullstolsburna personer, där det t ex fanns möjlighet att rulla in med rullstolen under spisen i dubletterna.

Bra att de valt detta, då vi enligt Kenneth Henningsson hitintills saknat ett tillgänglighetsanpassat hotell i Kristinehamn. Ägarna, som även nu driver dressinbanan, har även en dressin anpassad till rörelsehindrade.


En intressant dag, som, trots att jag bor här och i varierande grad känner och har kommit i kontakt med dem vi besökte, gav en djupare inblick i deras verksamhet och deras tankar om framtiden.

Wahlundsgården

På fredagen hade S, V och MP ett förmiddags- och över-lunch-möte med K-råd samt nämndordförande om budgetprioriteringar 2011 och 2012.

Därefter hade Bjarne Olsson, Anne-Marie Wallouch och jag K-rådsavstämning och dagen slutade med besök hos Torbjörn Gustafson om placering av KFUM:s sommarskola. Jag stannade också kvar ytterligare en timme, då Torbjörn Gustafson visade mig ritningarna på förslag till ett ombyggt och tillgänglighetsanpassat Wahlundsgården.

Kostnad mellan tummen och pekfingret: 5 - 10 milj kr. Total yta: ca 1000 kvm. Driftskostnad: Ej känd, eftersom ingen energideklaration för huset gjorts (till skillnad från de flesta andra byggnader i stan), då huset är q-märkt. Siffrorna finns dock och jag har begärt att få ut dem. En fördel med Wahlundsgården är dock att den värms med fjärrvärme.

Imorgon börjar en ny arbetsvecka dominerad av Ekonomiutskottsmöten måndag, onsdag torsdag och eventellt fredag. På tisdag har vi även det första mötet med Folkhälso- och Trygghetsrådet och jag har även bl a tänkt hinna gå en rundtur på Miljö- och byggnadsförvaltningen för att bekanta mig mer med inspektörerna och de andra som jobbar där - något som ännu ej hunnits med!

fredag 11 februari 2011

Trygghet, miljö och folkhälsa

Hade på morgonen ett möte med Anders Åström om vad som står på dagordningen i min nya roll som ordförande i Trygghets- och folkhälsorådet, vilket är en del.

Bl a måste kommunens folkhälsoprogram revideras. Även arbetsordningen måste uppdateras, vilket måste ske på ett möte tämligen snart. Pengar är också äskade inför kvinnodagen den 8 mars, vilket vi måste ta beslut om. Sammanfattningsvis känns detta uppdrag intressant och roligt att ta itu med.

Efter detta möte träffade Bjarne Olsson, Anne-Marie Wallouch och jag Sangrid von Zedtwitz-Liebenstein (MP), som är ordförande i Miljö- och Byggnadsnämnden, och talade om prioriteringar i 2012 års budget, inventerings- och åtgärdsplan för enskilda avlopp m m.

Mail flyter in kontinuerligt och måste besvaras, papperen läsas och arbetet struktureras upp, vilket jag ägnat en del av eftermiddagen och kvällen åt!

Men nu är det snart dags att ta helg! :-)

onsdag 9 februari 2011

Krisledning och demokrati

Var på förmiddagen på möte om krisledning och krishantering i kommunen. Jag sitter ju i KSAU, vilken kommer att fungera som kommunens krisledningsnämnd när denna sammankallas av KS ordförande, som har att avgöra när det behövs.

Vi fick veta en hel del viktigt; bl a att vi är skyldiga att upprätta en egen förteckning på vilka samhällsfunktioner som är extra viktiga för Kristinehamns del. Ett intressant kapitel, som ju i högsta grad berördes under vattendagarna i Karlstad, då främst risken för översvämningar till följd av förhöjd vattennivå, störtregn, jordskred och erosion behandlades.

Att vi i kommunen kan hantera en krissituation på ett bra sätt, känns väldigt viktigt och är också en utmaning att ta itu med. Senast en större händelse inträffade i Kristinehamn var väl stormen Per, där vi i Värmlands Säby drabbades rätt påtagligt, då all el slogs ut och det under några dagar varken gick att ringa i mobil, i vanlig telefon eller koppla upp sig på internet.

På eftermiddagen träffade vi kommunalråd Kristinehamns Ungdomsforum i ett givande möte med lunch och med fokus på demokratifrågor och hur vi ska jobba med dessa frågor framgent i kommunen.

Soligt och fint och jag hoppas komma hem i normal tid idag. Igår blev klockan 21. Då var jag nämligen bara borta i 13,5 timmar - i förrgår var det 14,5.

tisdag 8 februari 2011

Plastmuggar i trave och i korg

Igår när jag talade med Jan Mattsson som jobbar med att sätta igång ett projekt att tillvarata röt- och komposterbart avfall (vilket idag utgör ca 45 % av soppåsen), talade han även om vikten av att minimera mängden avfall.

Att ersätta engångsmaterial hör naturligtvis dit och är något vi har med i vår rödgröna 180-punktsplattform och målet i kommunens avfallsplan är 100 % kretslopp.





Idag ser det ut så här vid vattenautomaten invid receptionen i kommunhuset.




Att skicka våra sopor, av vilka ca 45 % består av röt- och komposterbart avfall, är inte gratis: Dagligen går en bil med ca 25 ton sopor till Karlskoga för förbränning. För varje ton vi låter bränna, betalar vi 400 kr. För varje ton kostar resan också ca 68 kronor i diesel, enligt den uppgift jag fick av Jan Mattsson.

Stämmer uppgifterna, så kostar transporten av sopor från Kristinehamn till Karlskoga samt förbränningen av dessa 4 270 500 kr per år (kostnaden för upphämtning runt om i kommunen är då inte inräknad). Är 45 % av dessa sopor rötbara, så innebär det att vi skulle kunna spara upp till 2 milj kr / år på att ta hand om dessa sopor i Kristinehamn och t ex låta göra biogas i den befintliga biogasanläggningen vid Fiskartorpet (som ju, vad jag vet, har överkapacitet) och sedan låta denna biogas bli fjärrvärme i fjärrvärmeverket, där vi redan leder ut fjärrvärme från fliseldning. Detta vid sidan av miljövinsten.

Summan 2 miljoner i vinst, med dagens förbrännings- och bränslekostad, är naturligtvis den maximala besparingspotentialen. Så länge vi dock transporterar sopor över huvud taget till Karlskoga, måste ju en bil avgå, men då kanske inte dagligen utan varannan dag eller 1 gång / v? - Om vi blir riktigt duktiga i Kristinehamn på att sortera, alltså.

Ett annat alternativ är att skicka dessa sopor till en biogasanläggning i Filipstad, Karlskoga eller Karlstad, som håller på att utreda etablerandet av sådana. Detta förefaller dock inte som ett lika bra miljö- eller ekonomiskt alternativ, då transporten dit fortfarande då krävs. Dock eldar man ju inte så mycket med fjärrvärme på sommaren, men kanske kanske går det att lagra biogasen?

Jag ska försöka få till stånd ett möte med Per Lidén, som inom ramen för den av KF fastslagna avfallsplanen jobbar med detta.

För övrigt har jag idag på f m varit på KSAU-möte och på e m suttit i K-rådsmöte med Anne-Marie Wallouch och Bjarne Olsson.

måndag 7 februari 2011

En lång dags färd mot natt

....blir det innan jag kommer hem ikväll.

Deltog på förmiddagen i intervjuer av dem som sökt tjänsten som förvaltningschef i Miljö- och byggnadsnämnden. Det var intressant! Mer kan jag väl i nuläget inte säga.

Efter lunch, som jag intog på Grand Konferens, gick jag med Sangrid till vårt partikansli för att få ut inbjudan till kongressmotionsmöte som vi ska ha den 14:e februari för att behandla ett antal motioner till kongressen i Karlstad i maj och eventuellt ge dem vårt kommunstöd.

Jag hann vara där i ca 40 minuter, sedan var det dags att gå tillbaka till Uroxen för ett samtal med Jan Mattsson, som håller på att, i enlighet med avfallsplanen, utreda möjligheterna till omhändertagande av komposter- och rötbart hushållsavfall. Detta skall vara igång i liten skala 2011, för att vara fullskaleprojekt 2013.

Nu ska jag gå igenom en del papper och kl 18 är det dags för möte med S och V inför KSAU imorgon. Får ringa anropsstyrd trafik före kl 18, så att jag kan ta bussen som går 21.05. Är då hemma vid ca 21.45. Det går nämligen ingen buss mellan 18.05 och 21.05. Möjligen i stan.

söndag 6 februari 2011

Helgstädning

Den här helgen har varit mulen och grå, åtminstone igår, och som gjord för att dra fram spisen och torka under, dammsuga upp barr som bitit sig kvar från de två julgranarna, på vilka det var mindre barr kvar än det var inne på golvet när vi slängde ut dem förra helgen, samt att stöka undan diverse plikter. Häri ingår att göra en resumé av den gångna veckan.

Det har varit K-rådsträff, KS-beredning med S och V, Kommunstyrelse och möte med socialnämndens ordförande Lars Nilss0n och vår egen Louise Hamilton.

På torsdagen var jag på heldagskonferens i Örebro om samordnad varudistribution. Vi var totalt sju personer från Kristinehamn, av vilka fem var tjänstemän och en var lantbrukare från Västanås gård. Det var Miljöresurs Linné som arrangerade konferensen.

Totalt har 10 kommuner i Sverige samordnat sin varudistribution och det finns både miljö- och ekonomiska vinster att göra. Exempel gavs från Borlänge och Växjö, där det i Borlänge har lett till 75 % antal färre stopp och 75 % färre körda km.

Dessutom blir det vinster för personalen på t ex förskolor, eftersom all leverans sker en gång och vid en speciell tidpunkt. Det blir också mindre körning för de enskilda leverantörerna.

För att ta exemplet livsmedel, så kan alla lantbrukare köra sina varor till en omlastningscentral, där varorna lastas om i transportburar; en för varje enhet, t ex en förskola, för att sedan köras ut av speditionsföretaget (kommunens eller externt företag).

Dock blir det dyrt om verksamheten omfattar för lite gods; det lär finnas en brytpunkt. I Borlänge, som samarbetar med tre andra kommuner, kommer även Falun och Ludvika att gå med och då omfattas ca 160 000 invånare. För att det ska kallas för närproducerat, drar man en gräns på ca 10 mil. Samma sak i Växjö.

Det här lär förmodligen leda fram till ett uppdrag till tjänstemännen att se över hur vi skall kunna införa samordnad varudistribution i Kristinehamn, möjligen i samarbete med några fler kommuner.

På fredagen hade Sangrid von Szedtwitz-Liebenstein (MP) och jag förnyade samtal om MBN-nämnden och -förvaltningen och vad vi vill med arbetet där: Dels vill vi naturligtvis att resurstilldelningen skall motsvara nämndens lagstadgade krav men vi vill även att nämnden skall vara resultatstyrd och att verksamheten i enlighet med våra rödgröna ambitioner och i enlighet med Kommunallagens krav skall styras mot mätbara mål.

Två kvällar var jag kvar till ca 9 på jobbet för att gå igenom papper, svara på mail etc. Fredagkvällen avslutades med pannkaka (plättar), drottningsylt och glass hemma hos Sangrid!

Nu ska jag städa klart och sedan läsa papper till KSAU! Imorgon skall jag också vara med på intervjuer med sökande till tjänsten som förvaltningschef på Miljö- och byggnadsförvaltningen. Denna förvaltning har nu varit utan chef i 1,5 år!