tisdag 8 februari 2011

Plastmuggar i trave och i korg

Igår när jag talade med Jan Mattsson som jobbar med att sätta igång ett projekt att tillvarata röt- och komposterbart avfall (vilket idag utgör ca 45 % av soppåsen), talade han även om vikten av att minimera mängden avfall.

Att ersätta engångsmaterial hör naturligtvis dit och är något vi har med i vår rödgröna 180-punktsplattform och målet i kommunens avfallsplan är 100 % kretslopp.





Idag ser det ut så här vid vattenautomaten invid receptionen i kommunhuset.




Att skicka våra sopor, av vilka ca 45 % består av röt- och komposterbart avfall, är inte gratis: Dagligen går en bil med ca 25 ton sopor till Karlskoga för förbränning. För varje ton vi låter bränna, betalar vi 400 kr. För varje ton kostar resan också ca 68 kronor i diesel, enligt den uppgift jag fick av Jan Mattsson.

Stämmer uppgifterna, så kostar transporten av sopor från Kristinehamn till Karlskoga samt förbränningen av dessa 4 270 500 kr per år (kostnaden för upphämtning runt om i kommunen är då inte inräknad). Är 45 % av dessa sopor rötbara, så innebär det att vi skulle kunna spara upp till 2 milj kr / år på att ta hand om dessa sopor i Kristinehamn och t ex låta göra biogas i den befintliga biogasanläggningen vid Fiskartorpet (som ju, vad jag vet, har överkapacitet) och sedan låta denna biogas bli fjärrvärme i fjärrvärmeverket, där vi redan leder ut fjärrvärme från fliseldning. Detta vid sidan av miljövinsten.

Summan 2 miljoner i vinst, med dagens förbrännings- och bränslekostad, är naturligtvis den maximala besparingspotentialen. Så länge vi dock transporterar sopor över huvud taget till Karlskoga, måste ju en bil avgå, men då kanske inte dagligen utan varannan dag eller 1 gång / v? - Om vi blir riktigt duktiga i Kristinehamn på att sortera, alltså.

Ett annat alternativ är att skicka dessa sopor till en biogasanläggning i Filipstad, Karlskoga eller Karlstad, som håller på att utreda etablerandet av sådana. Detta förefaller dock inte som ett lika bra miljö- eller ekonomiskt alternativ, då transporten dit fortfarande då krävs. Dock eldar man ju inte så mycket med fjärrvärme på sommaren, men kanske kanske går det att lagra biogasen?

Jag ska försöka få till stånd ett möte med Per Lidén, som inom ramen för den av KF fastslagna avfallsplanen jobbar med detta.

För övrigt har jag idag på f m varit på KSAU-möte och på e m suttit i K-rådsmöte med Anne-Marie Wallouch och Bjarne Olsson.

Inga kommentarer: