Den här helgen har varit mulen och grå, åtminstone igår, och som gjord för att dra fram spisen och torka under, dammsuga upp barr som bitit sig kvar från de två julgranarna, på vilka det var mindre barr kvar än det var inne på golvet när vi slängde ut dem förra helgen, samt att stöka undan diverse plikter. Häri ingår att göra en resumé av den gångna veckan.
Det har varit K-rådsträff, KS-beredning med S och V, Kommunstyrelse och möte med socialnämndens ordförande Lars Nilss0n och vår egen Louise Hamilton.
På torsdagen var jag på heldagskonferens i Örebro om samordnad varudistribution. Vi var totalt sju personer från Kristinehamn, av vilka fem var tjänstemän och en var lantbrukare från Västanås gård. Det var Miljöresurs Linné som arrangerade konferensen.
Totalt har 10 kommuner i Sverige samordnat sin varudistribution och det finns både miljö- och ekonomiska vinster att göra. Exempel gavs från Borlänge och Växjö, där det i Borlänge har lett till 75 % antal färre stopp och 75 % färre körda km.
Dessutom blir det vinster för personalen på t ex förskolor, eftersom all leverans sker en gång och vid en speciell tidpunkt. Det blir också mindre körning för de enskilda leverantörerna.
För att ta exemplet livsmedel, så kan alla lantbrukare köra sina varor till en omlastningscentral, där varorna lastas om i transportburar; en för varje enhet, t ex en förskola, för att sedan köras ut av speditionsföretaget (kommunens eller externt företag).
Dock blir det dyrt om verksamheten omfattar för lite gods; det lär finnas en brytpunkt. I Borlänge, som samarbetar med tre andra kommuner, kommer även Falun och Ludvika att gå med och då omfattas ca 160 000 invånare. För att det ska kallas för närproducerat, drar man en gräns på ca 10 mil. Samma sak i Växjö.
Det här lär förmodligen leda fram till ett uppdrag till tjänstemännen att se över hur vi skall kunna införa samordnad varudistribution i Kristinehamn, möjligen i samarbete med några fler kommuner.
På fredagen hade Sangrid von Szedtwitz-Liebenstein (MP) och jag förnyade samtal om MBN-nämnden och -förvaltningen och vad vi vill med arbetet där: Dels vill vi naturligtvis att resurstilldelningen skall motsvara nämndens lagstadgade krav men vi vill även att nämnden skall vara resultatstyrd och att verksamheten i enlighet med våra rödgröna ambitioner och i enlighet med Kommunallagens krav skall styras mot mätbara mål.
Två kvällar var jag kvar till ca 9 på jobbet för att gå igenom papper, svara på mail etc. Fredagkvällen avslutades med pannkaka (plättar), drottningsylt och glass hemma hos Sangrid!
Nu ska jag städa klart och sedan läsa papper till KSAU! Imorgon skall jag också vara med på intervjuer med sökande till tjänsten som förvaltningschef på Miljö- och byggnadsförvaltningen. Denna förvaltning har nu varit utan chef i 1,5 år!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar