Här följer dock en resumé av det viktigaste som har hänt sedan sist:
På måndagen hade vi ett möte om framtidens skola, sammankallat av Bjarne Olsson. Samma dag hade jag även ett möte med vice ordf Ulf Torehammar (FP) i Trygghets- och Folkhälsorådet, där vi utifrån den information jag fått av Anders Åström gick igenom lite inför det första mötet med rådet den 22 februari.
Vi hade på måndagen även ett möte angående anställning av ny förvaltningschef i Miljö- och byggnadsförvaltningen. Dock har denna process för tillfället avstannat och ett omtag får ev göras, vilket naturligtvis är trist med tanke på att förvaltningen varit utan chef i 1,5 år.
Visnum och Visnums Kil
På tisdagen visades vi kommunalråd runt i Visnum och Visnums Kil av några politiker/privatpersoner som bor där. Det finns ca 140 företag i området, som till ytan är stort och domineras av några större gårdar, men där det alltså finns långt fler en- och flermansföretag.
Vi intog en god middag i Visnums Kils hembygdsgård, och körde därefter igenom Vike, vilket blev avslutningen på en informativ dag om området, som bl a innehåller fyra intressanta naturreservat, men som dessvärre inte fått mycket utrymme på kommunens hemsida - än så länge!
Biogas
Onsdagen den 16:e hade jag ett möte med Per Lidén. En stor utredning är nyligen genomförd. Utredningsuppdraget har varit att effektivisera driften och minska oljekonsumtionen vid Fiskartorpets reningsanläggning. Bedömd investering: ca 25 milj kr.
Anläggningen vid Fiskartorpet är från 1964 och där finns idag två rötkammare på 750 kubik var, för rötslam. Denna anläggning används till hälften till biogasproduktion för internt bruk vid Fiskartorpet, som dessutom använder ca 20 m3 olja / år för uppvärmning.
Det primära är således hur man skall kunna ersätta denna olja med biogas från egen produktion. Till detta behövs mer slam; anläggningen är nämligen inte anpassad till rötning av hushållsavfall. Biogastillverkning av rötbart hushållsavfall är m a o ej utrett och bedöms bli mycket dyrt.
En variant är därmed att skicka detta avfall till t ex Karlstad, eftersom frågan är om vi har tillräckligt mycket rötbart avfall själva för att det skall löna sig med en uppgradering.
Dock ligger ännu i sin linda planerna på att utreda huruvida även Kristinehamns Fjärrvärme AB skall kunna utöka sin verksamhet till att omfatta även biogasproduktion och att inleda ett praktiskt samarbete om detta med kommunen och Fiskartorpet.
Ett mål enligt Per Lidén är att bli effektivare gällande energibalansen i avloppsreningen.
LOVA-pengar är sökta, men landstinget har endast tilldelats 4 % av dessa.
Vi talade också om problemen med reningsverket i Bäckhammar, som bl a släpper ut mycket kväve. Att dra rör från Bäckhammar till Björneborg istället (7 km) kommer att kosta minst 12 milj kr, men kostnaden får då jämföras med att bygga om till ett reningsverk med effektiv reningsgrad i Bäckhammar.
På onsdagen träffade jag även på förmiddagen en representant för Hela Sverige ska leva, men om detta kommer jag att skriva i ett särskilt inlägg.
Integration
På eftermiddagen hade vi i Mastmagasinet ett lunchmöte om integration och mångfald tillsammans med bl a Ingemar Elf, Svenska kyrkan, kommunens flyktingsamordnare samt ett antal föreningar, bl a Ungdomsrådet. Här framkom bl a att vi inte kan ta emot de 40 flyktingar per år vi har åtagit oss i avtalet med Migrationsverket. Detta p g a brist på lägenheter. Idag upplåter endast KBAB och Linné lägenheter i andra hand till flyktingar.
Förändringarna från statlig nivå innebärande avveckling av introduktionsprogrammet och överlåtelse av introduktionen till AF, enligt devisen "Arbetslinjen", har dock inneburit att flyktingsamordnarna bara kunnat avsätta ungefär hälften av tiden till ankommande flyktingar med stort hjälpbehov.
Södra kommundelarna
På torsdagen blev det återigen en rundresa i kommunens södra delar men nu med Näringslivssamverkan och även innefattande Rudskoga. Anhalterna var Husbilslandet, Svedjegården, Hygns gård, Räntans gård med Grön Arena (vi intog där en superb hemlagad middag), samt Rudskoga taxi, där de sistnämnda tänker satsa på egenproducerad biogas; en satsning för framtiden! :-)
Räntans gård tar nu emot ett antal ungdomar som av en eller annan anledning behöver en annorlunda sysselsättning än t ex vanlig skolgång och -dag. De får där istället pröva på många sysselsättningar, så som att ta hand om djur. På sikt kan ev också reguljär undervisning komma att ingå.
Svedjegården snart Equalitycertifierad?
Svedjegården har börjat profilera sig som ett hotell som tar emot rörelsehindrade - ett naturligt val, då den sista avdelningen som användes när det var äldreboende, ju var den del som byggts om för rullstolsburna personer, där det t ex fanns möjlighet att rulla in med rullstolen under spisen i dubletterna.
Bra att de valt detta, då vi enligt Kenneth Henningsson hitintills saknat ett tillgänglighetsanpassat hotell i Kristinehamn. Ägarna, som även nu driver dressinbanan, har även en dressin anpassad till rörelsehindrade.
En intressant dag, som, trots att jag bor här och i varierande grad känner och har kommit i kontakt med dem vi besökte, gav en djupare inblick i deras verksamhet och deras tankar om framtiden.
Wahlundsgården
På fredagen hade S, V och MP ett förmiddags- och över-lunch-möte med K-råd samt nämndordförande om budgetprioriteringar 2011 och 2012.
Därefter hade Bjarne Olsson, Anne-Marie Wallouch och jag K-rådsavstämning och dagen slutade med besök hos Torbjörn Gustafson om placering av KFUM:s sommarskola. Jag stannade också kvar ytterligare en timme, då Torbjörn Gustafson visade mig ritningarna på förslag till ett ombyggt och tillgänglighetsanpassat Wahlundsgården.
Kostnad mellan tummen och pekfingret: 5 - 10 milj kr. Total yta: ca 1000 kvm. Driftskostnad: Ej känd, eftersom ingen energideklaration för huset gjorts (till skillnad från de flesta andra byggnader i stan), då huset är q-märkt. Siffrorna finns dock och jag har begärt att få ut dem. En fördel med Wahlundsgården är dock att den värms med fjärrvärme.
Imorgon börjar en ny arbetsvecka dominerad av Ekonomiutskottsmöten måndag, onsdag torsdag och eventellt fredag. På tisdag har vi även det första mötet med Folkhälso- och Trygghetsrådet och jag har även bl a tänkt hinna gå en rundtur på Miljö- och byggnadsförvaltningen för att bekanta mig mer med inspektörerna och de andra som jobbar där - något som ännu ej hunnits med!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar