fredag 25 februari 2011

Fredag

Så var det då äntligen fredag - den första "lediga" för min del på ett bra tag.

Igår var det sista ekonomiutskottet den här omgången med bl a bolagen, Miljö- och byggnadsnämnden samt Överförmyndarnämnden och på kvällen var det Kommunfullmäktigemöte.

Snabbsummering: Bostadsbolaget har endast 11 vakanta lägenheter (som inte är långtidsvakanta, utan står tomma för att någon avlidit etc). Inte mycket, m a o, och det finns efterfrågan!

När det gäller energibolaget, så kan vi vara stolta över att ha miljömärkt fjärrvärme - råvaran är märkt med Naturskyddsföreningens Falken. Inte många energibolag i Sverige kan ståta med detta!

Enligt Miljö- och byggnadsnämndens föredragning liknar man sig i förvaltningen vid ett tåg som tuffar på utan lok, nu när man inte har någon chef. Uppgiften är bl a att se till att våra 16 nationella, regionala och lokala miljömål uppfylls. Vad den nya Plan- och bygglagen (kommer den 2 maj) kommer att medföra i form av eventuell personell förstärkning, återstår att se, liksom följderna av EU:s kemikaliedirektiv REACH.

Överförmyndarnämnden talade bl a om hur viktig den är (vid sidan av valnämnden och KS den enda nämnd en kommun behöver ha) och att den inte heller kan slås ihop med någon annan nämnd. Fortfarande är ersättningen till gode män knappast hög, utan mer symbolisk: ca 8 000 kr / år före skatt.....

På fullmäktige beslutade vi att köpa Folkets Hus samt antog revidering av reglemente för Krisledningsnämnd (tidigare bestod denna nämnd av KS, nu blir det KSAU), handlingsplan för kommunal ledning vid extraordinära händelser och en säkerhetspolicy för Kristinehamns kommun.

De tre sista ärendena är nog så viktiga för kommunen att vi har klarhet i och också ser till att de omsätts i praktiken, om något extraordinärt inträffar. Det yttersta målet då, är att se till att demokratin vidmakthålls och att de mänskliga rättigheterna tillgodoses!

Vad gäller Folkets Hus....ja, kommunen har blivit med ytterligare ett hus....Huruvida det skall stanna i kommunal regi eller ej, återstår väl att se. Dock behöver vi t ex hörsalen för våra fullmäktigemöten och det kan väl vara en fördel att slippa hyra. Huset ligger ju minst sagt lämligt till för kommunala interna behov - praktiskt taget vägg i vägg med kommunhuset Uroxen.

Vi kan även använda den och andra rum i FH för våra interna behov, såväl som att hyra ut dem. Föreningarna huserar ju t ex idag i ett hus som inte kan sägas uppfylla krav på dagens standard t ex när det gäller tillgänglighet (det s k Hälsohuset).

Vi får se vad det blir, men det här var väl antagligen den bästa lösningen just för tillfället, även om vi totalt sett inte precis lider brist på lokalyta.

Nu ska jag utnyttja den här dagen till att bl a åka och hämta ett bit drygt 100-årigt fönsterfoder i mitt sommarhus, som håller på att renoveras, och ta med det till i första hand Runnäs snickeri och se om de kan tillverka eller rentav har något likadant. Jag behöver ca 30 löpmeter.

Imorgon, lördag, är det Miljöpartiets årsmöte här i Kristinehamn. Jag hoppas att vi bl a får se en förstärkt styrelse med fler som kan dela på uppdragen efter det! Återkommer!

Inga kommentarer: