torsdag 20 januari 2011

Hus som förfaller, obefintlig biblioteksplan m m

Är uppe före tuppen idag, eftersom jag gick och la mig hyfsat tidigt, vilket gör att jag kan skriva en resumé av gårdagen innan jag ska göra mig klar och ta bussen till Kristinehamn.

Visade igår, onsdag, Krister Lilja på fastighetsavdelningen fuktrosen på vårt kansli. Troligen har det läckt in från taket och, ja, istapparna förra vintern var väldiga, vilket indikerar både fukt och läckage av värme från huset! Stämmer min iakttagelse, har dock fuktrosen vuxit sig rejält mycket större sedan förra året! - En fuktkontroll är därmed påkallad!

I år kanske det dock har varit för kallt för att värmeläckaget från huset har kunnat tina snön såpass att riktiga istappar har kunnat bildas? När det väl blev plusgrader, blev det plusgrader med besked; dvs i flera dagar och i kombination med regn, så att det mesta väl regnade av taket.

Vårt kansli ligger högst upp i "Hälsohusets" ena del. Den andra delen är en våning högre och högst däruppe under taket har murbruket börjat släppa.

Krister Lilja påtalade att underhållsbudgeten under de gångna åren varit i "noll", vilket torde betyda "alldeles åt skogen för liten". Dock har vissa åtgärder vad gäller fläktsystemet vidtagits 2008, då det finns asbest i detta..

Min inställning är och har länge varit att vi måste öka underhållsbudgeten, så att det inte bara skall bli fråga om investeringar och reinvesteringar, som förutsätter upptagning av lån och i förlängningen blir mycket dyrare än att underhålla byggnaderna.

Detta tog jag upp med tekniska nämndens ordförande Krister Nyström på den ena av de träffar Bjarne Olsson, Anne-Marie Wallouch och jag idag hade med tekniska och kulturnämndens båda ordförande. Kristers fem prioriteringar är

- Drift och underhåll av gator
- Underhåll av fastigheter
- VA-försörjning och drift
- Kompetensförsörjning - många på tekniska går i pension (80 % av tjänsterna på tekniska upphandlas)
- Åtgärdande av Västra Ringvägen

Krister Nyströms absoluta prio 1 anser han vara att avyttra fastigheter.

Jag frågade Krister Lilja om energiåtgången i Wahlundsgården och han meddelade att eftersom Wahlundsgården är byggnadsminnesmärkt, finns det inte någon energideklaration gjord för byggnaden, men siffror finns att ta fram.

Vi hade dessförinnan även ett samtal med Kulturnämndens ordförande Magnus Wallengren, som i likhet med Anne-Marie Wallouch vill satsa på Wahlundsgården som allaktivitetshus och detta så snart som möjligt, enligt en intervju med Anne-Marie i dagens NKP, innan badhusutredningen är klar.

Kulturnämnden skall tillsammans med Tekniska nämnden titta på förutsättningarna. Dock finns det ju ett beslut om försäljning av Wahlundsgården, som först måste rivas upp, om det skall kunna bli ett allaktivitetshus.

Det måste också tillgänglighetsanpassas. Enligt tidigare uppgifter från stadsarkitekt Torbjörn Gustafson kommer en renovering av Wahlundsgården att gå på mellan 5 och 10 miljoner kronor.

Magnus W meddelade att man just nu väntar på en ny kulturchef.

Bjarne Olsson nämnde beträffande konstmuséet att antalet besök på detta har minskat med 5 000 på två år.

Bjarne påminde också om att enligt bibliotekslagens 7 §, ska kommuner och landsting efter den 1 jan 2005 anta planer för biblioteksverksamheten. I Kristinehamn finns ingen sådan plan gjord. En uppgift vi måste ta oss an snarast, m a o!

Inga kommentarer: